Șeful Consiliului Concurenței avertizează că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari la energie. Ce soluții oferă: ”Când plouă, deschizi umbrela”

Ioana Bucur, Mihai Roșoiu 08.09.2021, 17:14
Șeful Consiliului Concurenței avertizează că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari la energie. Ce soluții oferă: ”Când plouă, deschizi umbrela”

Va trebui să învățăm să trăim cu prețurile mai mari la energie, le-a transmis românilor șeful Consiliului Concurenței. Bogdan Chiriţoiu a explicat de ce s-a ajuns la scumpirile uriașe și a oferit câteva soluții și sfaturi ce ar putea reduce facturile.

Prețurile mari la energie, o realitate cu care românii trebuie să se obișnuiască

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat că, din păcate, nu vorbim despre un fenomen trecător și că prețul energiei va rămâne ridicat, cauza fiind legată de o posibilă dublare a certificatului de dioxid de carbon, ce ar putea ajunge la o sută de euro.

Nu doar românii se confruntă cu creșterea prețurilor la gaze și electricitate, toate țările europene fiind afectate, spun autoritățile. Motivul? Revenirea economiei după pandemie și politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune.

Chirițoiu i-a sfătuit pe români să ia măsuri, în perioada următoare:

„Aceasta (n.r. – creterea prețurilor), ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”, a adăugat Chiriţoiu.

Sumele pentru consumatorii vulnerabili ar putea proveni dintr-o contribuţie de solidaritate pe care să o plătească toate companiile din energie, a adăugat Chiriţoiu. În prezent, doar producătorii de gaze plătesc un supraimpozit pe dereglementare. Consiliul Concurenței a demarat încă din 2020 proceduri prin care să poate solicita informaţii de la companiile din domeniu, pe baza cărora să poată interveni în piaţă.

Șeful Consiliului Concurenței avertizează că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari la energie

Când ar putea să scadă prețurile

În prezent, autoritățile avizate au putut identifica situații în care anumiți furnizori nu îşi onorează contractele cu preţ fix când acestea ajung în dezavantajul lor. Nimic nou, cazuri similare fiind observate și în anii trecuți.

„În aceste cazuri, ANRE poate şi trebuie să ia măsuri mai severe împotriva furnizorilor, impunând penalităţi şi mergând până la ridicarea licenţei. Altfel, asemenea comportamente vor submina funcţionarea pieţei. De asemenea, costul gazelor este doar 60% din preţul total al facturii, iar costul electricităţii este sub jumătate din preţul facturii.

Trebuie să ne uităm şi la celelalte componente, cele reglementate, ale facturii pentru a identifica zonele în care se pot face economii, de exemplu citirea contorului de gaze şi a celui de electricitate pot să fie realizate de aceeaşi persoană, reducând astfel acest cost plătit, în final, tot de consumator”, a declarat preşedintele Concurenţei.

În timp ce marii consumatori de energie beneficiază de scheme de sprijin, în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, costurile lor mai mari cu energia le vom vedea în preţul produselor lor peste câteva luni, a continuat el.

„La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil ca preţul să scadă. Va fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze în Europa din Rusia.

Ruşii au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că va creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate”, a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...