Un singur megacutremur a avut loc în istorie. Ce magnitudine a fost înregistrată

Mihnea Tălău 06.02.2023, 13:09
Un singur megacutremur a avut loc în istorie. Ce magnitudine a fost înregistrată

Oamenii de știință sunt de părere că un cutremur de magnitudine 10 sau mai mare nu se poate produce. Magnitudinea unui seism este legată de lungimea faliei pe care se produce. Adică, cu cât este mai lungă falia, cu atât este mai mare cutremurul.

Cel mai mare cutremur a avut magnitudinea de 9,5

O falie este o ruptură în rocile care alcătuiesc scoarța terestră, de-a lungul căreia rocile de o parte și de alta s-au deplasat una pe lângă cealaltă. Nu se cunoaște nicio falie suficient de lungă pentru a genera un cutremur cu magnitudinea 10, iar dacă ar exista, aceasta s-ar întinde în jurul celei mai mari părți a planetei, informează Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite este o agenție științifică a guvernului Statelor Unite ale Americii (USGS).

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost un cutremur cu magnitudinea 9,5 pe 22 mai 1960 în Chile, pe o falie care are o lungime de aproape 1.000 de mile… un „mega cutremur” de sine stătător.

Cutremur de proportii în Turcia
Cutremur de proportii în Turcia

Cercetătorii nu au prezis niciodată un seism major

Nici USGS și nici alți oameni de știință nu au prezis vreodată un cutremur major. Nu știm cum și nici nu ne așteptăm să știm în viitorul apropiat. Oamenii de știință de la USGS pot calcula doar probabilitatea ca un cutremur semnificativ să se producă într-o anumită zonă într-un anumit număr de ani.

O predicție a unui cutremur trebuie să definească 3 elemente: 1) data și ora, 2) locația și 3) magnitudinea.

Unii oameni spun că pot prezice cutremurele, dar afirmațiile lor sunt false.

Ele nu se bazează pe dovezi științifice, iar cutremurele fac parte dintr-un proces științific. De exemplu, cutremurele nu au nimic de-a face cu norii, cu durerile corporale sau cu melcii. Ele nu definesc toate cele trei elemente necesare pentru o predicție.
Predicțiile lor sunt atât de generale încât va exista întotdeauna un cutremur care se potrivește; de exemplu: (a) Va avea loc un cutremur M4 undeva în SUA în următoarele 30 de zile. (b) Astăzi va avea loc un cutremur M2 pe coasta de vest a SUA.

Dacă se întâmplă să aibă loc un cutremur care se potrivește la distanță cu predicția lor, ei pretind că au succes, chiar dacă unul sau mai multe dintre elementele lor prezise sunt extrem de diferite de ceea ce s-a întâmplat în realitate, astfel încât este vorba de o predicție eșuată.

Predicțiile (făcute de non-științifici) încep de obicei să se învârtă în jurul rețelelor de socializare atunci când se întâmplă ceva despre care se crede că este un precursor al unui cutremur în viitorul apropiat. Așa-numitul precursor este adesea un roi de cutremure mici, creșterea cantității de radon în apa locală, un comportament neobișnuit al animalelor, creșterea magnitudinii evenimentelor de dimensiuni moderate sau un eveniment de magnitudine moderată suficient de rar pentru a sugera că ar putea fi un cutremur premergător.

Majoritatea cutremurelor nu au niciun fel de evenimente precursoare

Din nefericire, majoritatea acestor precursori apar frecvent fără a fi urmați de un cutremur, astfel încât o predicție reală nu este posibilă. În schimb, dacă există o bază științifică, se poate face o prognoză în termeni probabilistici.

În China, în urmă cu câteva decenii, s-a făcut o prognoză a cutremurului pe baza unor cutremure mici și a unei activități neobișnuite a animalelor. Mulți oameni au ales să doarmă în afara caselor lor și astfel au fost cruțați atunci când cutremurul principal s-a produs într-adevăr și a provocat distrugeri pe scară largă. Cu toate acestea, acest tip de activitate seismică este rareori urmat de un cutremur mare și, din păcate, majoritatea cutremurelor nu au niciun fel de evenimente precursoare. Următorul cutremur mare din China nu a avut niciun precursor și mii de oameni au murit.

Cercetătorii își concentrează eforturile pe atenuarea pe termen lung a riscurilor de cutremur și prin contribuția la îmbunătățirea siguranței structurilor, mai degrabă decât prin încercarea de a realiza predicții pe termen scurt.

Două cutremure de 7,8 și 7,7 au lovit luni sudul Turciei, la interval de doar câteva ore, provocând decesul multor persoane și importante pagube materiale. Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...