Credeai că știi totul despre Nicolae Ceaușescu? Mai gândește-te o dată. A fost un secret pe care nu l-a știut nimeni până târziu după Revoluție. Un detaliu important care apare în certificatul de naștere al dictatorului, dar pe care oricum aproape nimeni, în perioada comunismului, nu avea cum să-l afle. Câți români aveau acces la certificatul de naștere al dictatorului? Aproape nimeni. Și totuși, a existat și în acest caz un fel de „mușamalizare”.
Cei care au trăit în vremea conducerii sale, știu că în fiecare zi de 26 ianuarie, se sărbătorea cu mare fast ziua de naștere a dictatorului. Era zi de sărbătoare, de adorare și de recunoștință falsă, dar obligatorie. În realitatea, până și această „sărbătoare” se baza pe un fals.
Ceaușescu nu s-a născut pe 26 ianuarie, așa cum a spus el tuturor românilor, iar aceștia l-au crezut pentru că nu se putea altfel. În fond, când deții întreaga putere într-un stat, ziua ta de naștere poate fi oricând, nu?
Conform certificatului său de naștere, cel mai iubit fiu al poporului era născut cu trei zile mai devreme decât cea în care se celebra anual venirea sa pe lume care a însemnat atât de mult pentru destinul unei țări și a unei populații îndoctrinate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceauşescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agricultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti.”
Nu se știe, de ce, odată ajuns la conducerea ţării, Nicolae Ceauşescu şi-a trecut în toate autobiografiile 26 ianuarie ca dată a naşterii. Una dintre teorii este aceea că nu a vrut ca somptuoasele aniversări ale zilei sale de naştere să fie puse în umbră de aniversarea Micii Uniri, în 24 ianuarie.
Dar și în jurul datei morții sale planează o umbră de mister, în sensul că decesul este consemnat cu data de 30 decembrie 1989, cu cinci zile mai târziu de la data execuţiei.
Vezi și cum îl batjocorea Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu, pe vremea când era la mâna acestuia