Astăzi are loc, la Palatul Cotroceni, un eveniment important, unde o să fie pus în dezbatere publică un raport detaliat numit „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.
Unul dintre cei mai implicați oameni în eforturile naţionale şi internaţionale de combatere a schimbărilor climatice, dar şi de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziţia climatică este nimeni altul desât președintele României, Klaus Iohannis, după cum a anunțat Administraţia Prezidenţială.
Astfel că șeful de stat al României a hotărât că este cazul să ia naștere un grup de lucru care, în tot acest an, şi-a desfăşurat activitatea pe această problematică, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate.
Acest grup de lucru este format din experţi români din ţară, cât şi din străinătate, reușind astfel că aducă mai multe provocări la adresa României în contextul schimbărilor climatice. În plus, s-au aprobat mai multe măsuri cu scopul de a răspunde eficient și corect acestora.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul ‘Fit for 55’. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional”, mai găsim notat în comunicat.
Din raport aflăm că studiile ştiinţifice şi fenomenele meteo bizare cu care ne confruntăm tot mai des, precum valuri de căldură extremă, secetă cumplită şi incendii de vegetaţie ne arată accelerarea încălzirii globale cu implicaţii cumplite asupra României.
„Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul ‘Fit for 55’. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional”, se mai arată în comunicat.
În plus, această lansare în dezbatere publică a raportului pentru o perioadă de o lună de zile are nevoie de centralizarea punctelor de vedere, dar şi de o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai ONG-urilor.