EXCLUSIV

Un preot celebru se întreabă unde au fost îngropați cei peste 30.000 de morți de Covid-19: ”Vreo trei săptămâni, în parohia mea, nu am avut niciun deces!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 30.06.2021, 18:10
Un preot celebru se întreabă unde au fost îngropați cei peste 30.000 de morți de Covid-19: ”Vreo trei săptămâni, în parohia mea, nu am avut niciun deces!”. EXCLUSIV

”În ciuda pandemiei de Covid-19, nu se poate vorbi despre o fluctuaţie majoră a numărului de decese”. Cel puţin asta susţine, pentru impact.ro, părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucureştiului.

Un preot celebru se întreabă unde au fost îngropați cei peste 30.000 de morți de Covid-19

Părintele Ginel Aurelian Ivan ne-a vorbit, pentru impact.ro, despre numărul deceselor înregistrat pe perioada pandemiei de Covid-19: “Nu aş putea vorbi despre o diferenţă semnificativă a numărului de decese din cursul anului trecut faţă de perioadele precedente. Şi spun asta chiar dacă lucrez la sectorul administraţiei Cimitirelor de puţină vreme. De fapt, am fost numit acolo în martie 2020, odată cu debutul pandemiei, aşa că experienţa mea este redusă, ca timp. Dar am mai întrebat colegi mai vechi şi nu am descoperit o fluctuaţie majoră pe tema asta”.

”Vreo trei săptămâni, în parohia mea, nu am avut niciun deces!”

Acesta ne-a mai declarat, pentru impact.ro: “Îmi amintesc că a existat o perioadă de vreo trei săptămâni când, la mine în parohie, Giuleşti Sărindar, nu am avut niciun deces. Mă întrebam cum voi face faţă sau cum fac faţă alţi colegi ai mei, unde sunt înmormântaţi oamenii răpuşi de teribila calamitate. Nu am niciun răspuns până azi la chestiunea asta, ceea ce vă pot spune e doar că parohia mea este una mică”, a mai precizat preotul ortodox.

Conform datelor oficiale, România a înregistrat, până la finele lunii iunie 2021, peste 33.600 de cazuri de deces din cauza virusului. Iar datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, la finele anului trecut, indicau faptul că numărul deceselor din primele 11 luni ale anului trecut a fost mai mare cu peste 23.000 de persoane față de perioada similară din 2019. În luna noiembrie 2020, 34.769 de români fuseseră declaraţi decedaţi, cu mult peste cei puţin peste 20.000 înregistraţi în noiembrie 2019.

Un preot celebru se întreabă unde au fost îngropați cei peste 30.000 de morți de Covid-19
Părintele Ginel Aurel Ivan, la altarul Bisericii sale din Giuleşti Sărindar

Totul despre noul format al actului de concesiune

În altă ordine de idei, părintele Ginel Aurelian Ivan ne-a mai vorbit şi despre noul format al actului de concesiune, valabil pentru toate cimitirele din Arhiepiscopia Ortodoxă a Bucureștilor, intrat în vigoare imediat după Paşti. Acestea sunt tipizate valabile în Capitală şi judeţele Ilfov şi Prahova. Ele vor fi schimbate în timp, dar există deja credincioşi care au intrat în posesia noilor documente.

Noile documente au pe față datele de identificare ale parohiei/mănăstirii și ale concesionarului, dar şi datele de identificare ale locului de înmormântare (parcelă, rând, loc), precum şi semnătura celor două părți contractante. O notă distinctă ale noilor documente este aceea că actele de concesiune sunt emise cu serie unică, în dublu exemplar, unul rămânând în Registrul de Acte de concesiune al cancelariei, celălalt fiind înmânat concesionarului. De asemenea, pe partea din spate a documentului sunt enumerate câteva dintre cele mai importante drepturi și obligații ale părților contractante, alături de explicații referitoare la noțiunea de „concesiune”.

Părintele Ginel Aurelian Ivan mai precizează că aceste documente au valabilitate doar în cazul cimitirelor parohiale sau al mănăstirilor, nu şi în cazul celor administrate de stat. Acestea din urmă au, după el, o pondere mai mică. El nu crede însă că noul model ar putea fi copiat şi de către stat, întrucât ”administraţia este una diferită”.