OMS, dezvăluire îngrijorătoare. Care este numărul real al deceselor provocate de covid-19

Ana Anitoiu, Ana Chivu 22.05.2021, 14:07
OMS, dezvăluire îngrijorătoare. Care este numărul real al deceselor provocate de covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvăluit care este numărul real al deceselor provocate de covid-19, de la începutul pandemiei, la nivel mondial. Estimările ce au fost făcute de experți nu corespund cu datele oficiale ce au fost raportate de țări direct.

Care este numărul real al deceselor provocate de covid-19

Potrivit unui raport al OMS referitor la sănătatea mondială, până la data de 31 decembrie 2020, Covid-19 a infectat 82 de milioane de oameni și a contribuit la decesul a  mai mult de 1,8 milioane le nivel global. Mai exact, conform OMS, numărul real al deceselor atribuite direct și indirect Covid-19 este de cel puțin 3 milioane, până la finalul anului 2020, cel în care a izbucnit pandemia de coronavirus. Adică cu 1,2 milioane mai mult față de datele oficiale raportate de țări.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că aceste estimări reprezintă o măsură mult mai exactă față de numărarea exclusiv a deceselor provocate direct de boala dată de infecția cu coronavirus. ”Cred că pot să estimez cu siguranță că sunt aproximativ 6 până la 8 milioane de decese (de la izbucnire pandemiei până în mai 2021, n.r.)”, a spus directorul general adjunct al OMS, Samira Asma.

”Ultimele cifre raportate la OMS depășesc 3,3 milioane de decese, iar bazat pe estimările pentru 2020, cel mai probabil ne confruntăm cu o subestimare a numărul real de decese în exces cauzate direct și indirect de Covid-19”, arată raportul OMS. Expresia ”decese în exces” se referă la cele ce nu ar fi avut loc dacă n-ar fi izbucnit pandemia de coronavirus, inclusiv la persoanele care au murit după ce au fost diagnosticate incorect și la cele care au murit din cauza condițiilor de criză.

OMS, dezvaluire ingrijoratoare. Care este numarul real al deceselor provocate de covid-19
Masti de protectie

OMS, despre motivele pentru care numărul deceselor cauzate de Covid-19 a fost raportat incorect

De asemenea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății au precizat care au fost motivele pentru care numărul deceselor cauzate de Covid-19 a fost raportat incorect. Conform OMS, unele state au raportat doar decese de Covid-19 ce au fost înregistrate în spitale sau doar pentru persoane care au fost testate pozitiv cu coronavirus înainte de a muri.

În plus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alte țări nu pot măsura cu acuratețe bilanțurile proprii, de la începutul pandemiei de coronavirus, din cauză că au sisteme informaționale rudimentare sau că nu au suficiente resurse.

”Toate țările trebuie să aibă capacitatea și resursele necesare pentru a colecta și folosi datele, chiar și în mijlocul unei crize. Pandemia de Covid-19 a arătat importanța datelor științifice pentru a construi sisteme sanitare mai rezistente și pentru a accelera în mod egal spre atingerea obiectivelor globale”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Raportul OMS a mai arătat că pandemia de coronavirus a crescut și numărul de decese din alte cauze, în special din cauza perturbărilor aduse sistemelor de sănătate. Documentul a subliniat și că pandemia de Covid-19 a expus nivelul inegalității în funcție de criterii precum: vârstă, venit, rasă, gen sau zonă geografică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...