Povestea templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeş, una fascinantă. Ce au găsit oamenii de ştiinţă pe trupul cavalerului

Iancu Andreea, Mihai Cheleș 30.06.2021, 11:09
Povestea templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeş, una fascinantă. Ce au găsit oamenii de ştiinţă pe trupul cavalerului

Faptele reale și legendele s-au împletit de-a lungul timpului, ducând astfel la o asociere a cavalerilor templieri cu cei ai Mesei Rotunde sau cu soldații în căutarea Sfântului Graal. Cu toate că mulți dintre noi asociem toate aceste povești cu Occidentul, în realitate, membrii Ordinului Templului au ajuns inclusiv în România. Iar povestea templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeș dovedește exact acest lucru.

Povestea templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeş

Cetatea Țării Românești, Curtea de Argeș, ascunde o mulțime de istorii spectaculoase, precum povestea templierului adormit din Biserica Domnească din zonă. Considerat un fost militar al Ordinului Templului, cavalerul a fost deshumat la un moment dat, iar specialiștii au descoperit un mister fascinant. Istoricii nu au reușit să identifice însă identitatea acestuia, mulți considerând că mormântul îl adăpostește pe Negru Vodă, Vlaicu Vodă, un teuton ori un templier, potrivit playtech.ro. Pe de altă parte, însemnele precum Fleur de Lis și Fecioara Maria însărcinată cu Isus au fost regăsite pe mormânt.

Biserica Domnească din Curtea de Argeș găzduiește 14 morminte voievodale, care au stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului printre istorici. Încercarea de a identifica domnitorii care se odihnesc în spațiul bisericii, în secolul XX, a dezvăluit o pictură ascunsă cu Fecioara Maria însărcinată, un simbol rar întâlnit în creștinism. Totodată, un alt perete lăsa să se vadă crucea inversată a Sfântului Petru. Lespedea mormântului cu numărul 10 a dezvăluit o sculptură a unei cruci templiere, și Steaua lui David. Simbolurile acestea nu sunt specifice lumii medievale românești.

Povestea templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeș
Un cavaler templier descoperit la Biserica Domnească din Curtea de Argeș a stârnit controverse în rândul istoricilor

Ce au găsit oamenii de ştiinţă pe trupul cavalerului

Prima deshumare a trupului cavalerului a surprins specialiștii, care l-au descoperit perfect conservat. Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că acesta ar fi fost un inițiat. Totodată, vestimentația și accesoriile cavalerului descoperit la Curtea de Argeș a reprezentat un motiv în plus de uimire. Acesta purta o diademă cu mărgăritare pe cap, prinsă cu un lanț de aur. De asemenea, templierul purta o tunică purpurie cu zvastici, nasturi din aur și mărgăritare la gât. Totodată, acesta prezenta o centură brodată cu metal preţios înfățișând un castel cu patru turnuri, dar și o cataramă cu o lebădă cu cap de femeie. Pe mâinile cavalerului se puteau observa inele marcate cu litere latine.

Din nefericire, la contactul hainelor cu aerul, acestea s-au distrus, lăsând în urmă doar podoabele, care ulterior au ajuns la Muzeul Național de Istorie, acolo unde se regăsesc și în prezent. Totuși, descoperirea uluitoare a lăsat în urmă un mister greu de descifrat. Deși pe mormânt era trecut numele Vladislav Vlaicu, unii istorici susțin că acolo s-ar odihni, de fapt, voievodul Radu Negru. Osemintele nu au fost deocamdată testat ADN și nici datate cu izotopul C14.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...