Un polițist din Constanța a fost mușcat de un bucureștean cu HIV. Ce decizie au luat judecătorii

Elena Avramescu 14.01.2022, 14:19
Un polițist din Constanța a fost mușcat de un bucureștean cu HIV. Ce decizie au luat judecătorii

Bucureșteanul infectat cu HIV, care în urmă cu ceva vreme a fost acuzat că a mușcat un polițist de la Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța, a fost condamnat definitiv la trei ani cu executare. Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată, obligându-l pe inculpat la plata către acesta a sumei de 243 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 5.000 lei cu titlu de daune morale.

Un polițist din Constanța a fost mușcat de un bucureștean cu HIV

În plus, decizia este definitivă și a fost luată de Curtea de Apel Constanța.

Totul a început în noiembrie 2020, atunci când polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, din apropierea stației CF Medgidia, au fost solicitați de șeful de tren să îi acorde sprijin, deoarece în tren se află o persoană fără mască de protecție și fără bilet.

Când a zărit polițiștii, persoana în cauză a devenit recalcitrantă, după care a refuzat să își decline identitatea, de aceea s-a luat măsura conducerii la sediul Postului de poliție TF Medgidia. După ce a coborât din tren, bărbatul a devenit violent, luându-se măsura imobilizării.

Sindicatul Europol, revoltat de ce le cere guvernul politistilor
Politist

Atunci când bărbatul a fost încătușat, a încercat să îi lovească pe polițiști, reușind să îl muște pe unul dintre ei de antebrațul stâng, partea superioară.

„Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.

Atunci când măsurile anterioare nu au permis stabilirea identității, pentru realizarea acestui scop, polițistul este îndreptățit să procedeze la fotografierea, luarea și procesarea amprentelor, semnalmentelor și semnelor particulare ale persoanei; măsurile se realizează chiar și în lipsa consimțământului persoanei respective“, au spus judecătorii.

Inculpatul a încercat să-l lovească pe agentul de poliție, după care i-a adresat injurii și amenințări cu acte de agresiune, constând cu mușcarea persoanei vătămate de brațul stâng, în zona bicepsului, provocându-i o leziune gravă. Această acțiune nu a fost desfășurată în împrejurări care să poată proba faptul că s-au derulat pe tiparul legitimei apărări din care ar fi lipsit condiția proporționalității dintre atac și apărare datorită tulburării sau temerii provocate de atac.

Astfel că apare ca neîntemeiată cererea inculpatului de a fi achitat deoarece ar lipsi caracterul imputabil al faptelor de care este acuzat, fiind dovedită fără tăgadă săvârșirea infracțiunilor de către acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...