Un oraș din România a rămas fără certificate de deces. ”E o situație urâtă”

Ioana Bucur 15.10.2021, 15:26
Un oraș din România a rămas fără certificate de deces. ”E o situație urâtă”

Cu ochii pe cifrele transmise de autorități, nu ne dăm seama ce înseamnă miile de infectări și sutele de morți anunțate de la o zi la alta. Primarul unei localități din România a oferit o doză cumplită de realitate. „Bilanțul” are în spate drame greu de închipuit. Un oraș a rămas fără certificate de deces: „Sunt și cazuri în care pacienții intră pe poarta spitalului și ies între patru scânduri… Este o situație urâtă”.

Orașul care a rămas fără certificate de deces

„Valul patru”, „criză sanitară”, „scenariu roșu” sunt doar câteva dintre sintagmele pe care le auzim zilnic. Doar că în spatele unor expresii seci, unor cifre anunțate de autorități, se ascunde o realitate înfiorătoare, pe care nimeni nu ar fi crezut ca vom ajunge să o trăim.

Primarul unei localități mici din România a făcut dezvăluiri cutremurătoare. Edilul Dănuț Birău a vorbit despre situația îngrijorătoarea din Târgu Cărbunești, județul Gorj, care, din data de 4 octombrie, a intrat în scenariul roșu. În urmă cu câteva zile, orașul a rămas fără certificate de deces.

„Din păcate, situația epidemiologică a luat-o razna. Spitalul din Târgu Cărbunești este doar pentru pacienții Covid. Sunt peste 120 de bolnavi. Sunt și cazuri în care pacienții intră pe poarta spitalului și ies între patru scânduri. Este o situație urâtă.

În acest weekend am epuizat certificatele de deces, acelea tipizate. Doar în două zile am avut 12 decese, iar patru azi. Mai sunt persoane care mor și de alte boli, dar cei mai mulți sunt de Covid de la spital. Am și uitat de când nu am mai eliberat certificate de naștere, maternitatea nu a mai funcționat, spitalul fiind pentru pacienții Covid”, a spus Dănuț Birău, potrivit Pandurul.ro.

O mare parte din vină, spune primarul din Târgu Cărbunești, o poartă guvernanții, cărora le-a reproșat că nu au gestionat corect campania de vaccinare.

„Comunicarea a fost foarte proastă, iar mesajele au fost neinspirate. Oamenii nu au știut ce să mai înțeleagă. A urmat o vară de petreceri și vacanțe, iar acum am ajuns în situația aceasta. S-au făcut și nunți, mai ales că totul a fost blocat mult timp”, a mai declarat Birău.

Un oraș din România a rămas fără certificate de deces
Inquam Photos / George Călin

În Botoșani s-a închiriat un excavator pentru săparea gropilor în cimitir

În vremea pre-pandemie, în Botoșani se înregistrau, pe zi, o medie de cinci sau șase decese. Acum, într-o singură zi, numărul a ajuns la 14.

Potrivit monitorulbt.ro, numărul mare al deceselor din ultimele zile a făcut ca autorităţile din municipiul Botoşani să ia decizia de a închiria un excavator care să sape gropi, întrucât groparii nu mai făceau făceau faţă.

„Pe 12 octombrie, au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) pentru publicaţia citată.