Care vor fi cele mai afectate judeţe din România de valul 4 al pandemiei de coronavirus

Badea Violeta 18.08.2021, 14:36
Care vor fi cele mai afectate judeţe din România de valul 4 al pandemiei de coronavirus

Valul 4 al pandemiei de Covid-19 a sosit deja în România și va crește cu rapiditate. În luna septembrie, pandemia ar putea fi în scenariu galben sau chiar roşu, conform cercetătorului Octavian Jurma. Iată care vor fi cele mai afectate județe din țara noastră!

Care vor fi cele mai afectate judeţe din România

Cercetătorul Octavian Jurma a lansat câteva ipoteze care ar trebui să le dea de gândit autorităților din țara noastră, dar și oamenilor de rând. Expertul a făcut câteva calcule, iar rezultatul nu arată deloc bine. Acesta susține că la data începerii școlilor, Capitala ar putea fi în scenariu galben și asta în cel mai fericit caz.

„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere.

Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor.”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Cercetătorul este de părere că Bucureşti şi Ilfov vor fi în scenariu galben la începerea şcolilor, cu valori între 1,5 şi 2,5 la 1000. De asemenea, alte judeţe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate, dar incidenţa depinde de rata de testare şi alocare a cazurilor.

Analiza efectuata de Octavian Jurma
Analiza efectuata de Octavian Jurma

Unele judeţe vor depăşi 6 la mia de locuitori

În urma studiului efectuat de Octavian Jurma, la sfârșitul lunii septembrie, am putea avea județe unde incidența va depăși cifra de 6 la mia de locuitori, ceea ce este destul de îngrijorător.

Printre acestea se numără următoarele: Vrancea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Bacău, dar şi Capitala. Cel mai afectat de Valul 4 ar urma să fie judeţul Covasna. Cazuri foarte multe vor fi însă şi în Vrancea, Teleorman şi Ilfov.

Pe de altă parte și medicii sunt îngrijorați de amploarea pe care o poate lua valul al 4-lea al pandemiei de Covid-19. Acestea se tem că spitalele se vor aglomera, din nou, mai ales că la ATI au sosit deja primii pacienți infectați cu varianta Delta.

„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări.

La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, a precizat Fiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, la Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...