Mai multe decese au fost înregistrate în ultimele zile în Australia, din cauza unui virus nemilos. Un bărbat din New South Wales a devenit al doilea australian confirmat ca fiind mort din cauza epidemiei de encefalită japoneză (JEV), în timp ce autoritățile din patru state îndeamnă populația să evite înțepăturile de țânțari pentru a reduce șansele de a fi infectată.
După ce statul Victoria a anunțat că un bărbat în vârstă de 60 de ani a murit în nordul statului Victoria la 28 februarie, autoritățile din New South Wales au confirmat astăzi că o autopsie a arătat că și cauza morții unui bărbat în vârstă de 70 de ani din Griffith luna trecută a fost tot JEV. Alte 15 persoane sun infectate, transmite abc.net.au.
Encefalita japoneză este o infecție rară, dar potențial gravă a creierului, cauzată de un virus care poate fi transmis la om de către țânțari. Virusul a fost detectat recent în Australia, anunță Departamentul de Sănătate.
Virusul a fost prezent în unele părți din nordul îndepărtat al Australiei încă din anii 1990, inclusiv în Insulele Tiwi și în vârful Cape York din nordul Australiei, dar boala tropicală nu a fost niciodată înregistrată la persoane aflate mai la sud.
Acum, autoritățile sanitare încearcă să limiteze focarele recente din Queensland, New South Wales, Victoria și South Australia, cu cazuri confirmate la animale în cel puțin 21 de crescătorii de porci din toate aceste state.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Virusul encefalitei japoneze (JE) este principala cauză de encefalită prevenibilă prin vaccinare în Asia și în Pacificul de Vest. Pentru majoritatea celor care călătoresc în Asia, riscul de îmbolnăvire cu JE este foarte scăzut, dar variază în funcție de destinație, durata călătoriei, anotimp și activități.
Majoritatea persoanelor infectate cu JE nu prezintă simptome sau au doar simptome ușoare. Cu toate acestea, un procent mic de persoane infectate dezvoltă o inflamație a creierului (encefalită), cu simptome care includ apariția bruscă a durerilor de cap, febră mare, dezorientare, comă, tremurături și convulsii. Aproximativ 1 din 4 cazuri sunt fatale.