Un nou vaccin ar putea fi aprobat pe 11 martie. Ce eficacitate are împotriva Covid

Ana Anitoiu 02.03.2021, 23:51
Un nou vaccin ar putea fi aprobat pe 11 martie. Ce eficacitate are împotriva Covid

Un nou vaccin anti-COVID-19 ar putea fi aprobat la data de 11 martie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Compania care l-a dezvoltat a transmis că serul se administrează într-o singură doză și a comunicat care este eficacitatea acestuia, conform rezultatelor testelor clinice ce au fost efectuate până acum.

Ce nou vaccin anti-COVID-19 ar putea fi aprobat pe 11 martie

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, la data de 11 martie va avea loc o întrunire în care se va decide dacă se va da undă verde vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson pentru a fi administrat în Uniunea Europeană.

”Se așteaptă ca Comitetul EMA pentru produse medicamentoase de uz uman să își dea recomandarea pentru vaccinul Covid-19 de la Janssen (filială europeană a J&J) pe 11 martie, în cadrul unei ședințe speciale”, a transmis agenția pe Twitter.

Un nou vaccin ar putea fi aprobat pe 11 martie. Ce eficacitate are Impotriva Covid
O persoana vaccinata de un cadru medical

Vaccinul, aprobat în regim de urgență în Statele Unite ale Americii

Pe de altă parte, acest vaccin anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson a fost aprobat oficial în regim de urgență de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) în Statele Unite ale Americii. Până la finalul lunii martie, compania va livra 20 de milioane de doze de ser.

”Sunt veşti foarte bune. Asta înseamnă că avem oportunitatea să imunizăm şi mai mulţi oameni cât mai repede posibil împotriva acestei pandemii cumplite”, a spus sâmbătă, Francis Collins, director al Institutului Naţional de Sănătate Publică din SUA.

Ce eficacitate are acest vaccin

Vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice ce au fost făcute pe trei continente, în contextul în care există și mutații ale coronavirusului. La studiile clinice au participat aproximativ 44.000 de voluntari.

În funcție de continent, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 a variat de la 57% în Africa de Sud – unde a fost depistată una dintre cele mai noi mutații mai contagioase ale  SARS-CoV-2, 66% în America Latină şi 72% în SUA. În prevenirea formelor grave ale bolii, eficacitatea este de 85%.

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania Johnson & Johnson se aseamănă mai degrabă cu cel produs de AstraZeneca decât cu cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna. Acesta se bazează pe un adenovirus pentru a provoca un răspuns imun al organismului.

De asemenea, vaccinul anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson poate fi păstrat la temperatura disponibilă într-un frigider obișnuit. În plus, spre deosebire de serurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, acesta se administrează în doză unică.

Când ar putea primi România vaccinul. Declarația lui Valeriu Gheorghiță

În urmă cu ceva timp, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, a anunțat că serul produs de Johnson & Johnson ar putea ajunge și în România cel mai probabil în jurul lunii aprilie.

”Ne așteptăm ca din al doilea trimestru al acestui an să fie livrate conform contractului doze din acest vaccin. Comisia Europeană a încheiat un contract pentru aproximativ 200 milioane de doze, iar România ar putea beneficia de 1 milion de astfel de doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Motivul pentru care România nu dorește vaccinuri din Rusia și China

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că nu vede motivele pentru care România ar apela la un vaccin ce încă nu are aprobarea organismelor europene. Deocamdată, nu a fost permisă testarea oficială a serurilor în Europa. În plus, medicul a citat sondaje recente ce au arătat că încrederea românilor în produsele chinezești sau rusești nu atinge nici măcar 20 de procente. Mai multe detalii, AICI!

”Planul nostru de imunizare a populaţiei se face cu ajutorul a trei tipuri de vaccin, deja întrebuinţate şi verificate, adică cele produse de Pfizer/BionTech, de Moderna şi de AstraZeneca. Personal, cred că luna aprilie ne va aduce cel puţin trei milioane de noi doze, dacă nu chiar patru, şi vom începe să recuperăm întârzierile. Iar dacă la jumătatea lui martie Agenţia Europeană a Medicamentului va aproba şi vaccinul propus de cei de la Johnson&Johnson, atunci din partea a doua a lunii aprilie vom avea nu mai puţin de patru tipuri de vaccin la dispoziţie”, a spus medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe