Un nou scandal legat de certificatele de vaccinare false. Poliția a făcut 25 de percheziții la medici din Neamț și Iași

Elena Avramescu 12.01.2022, 15:46
Un nou scandal legat de certificatele de vaccinare false. Poliția a făcut 25 de percheziții la medici din Neamț și Iași

S-au făcut noi cercetări cu privire eliberarea de certificate de vaccinare false au loc în județele Neamț și Iași. Astfel că în această dimineață au fost făcute 25 de percheziții la mai mulți medici, suspectați că ar fi eliberat astfel de documente contra cost, pentru persoane care nu au venit niciodată în cabinetele lor sau în centrele de vaccinare.

Un nou scandal legat de certificatele de vaccinare false

Astfel că polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au efectuat în cursul zilei de miercuri, nu mai puțin de 25 de percheziții la domiciliile mai multor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19.

„Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane.

În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare, a notat DGA.

Un nou scandal legat de certificatele de vaccinare false
Un nou scandal legat de certificatele de vaccinare false

Astfel că un număr de cinci mandate de aducere și șapte ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice vor fi puse în executare foarte curând.

Dosarul penal a fost inițiat după o sesizare formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț. În ecursul ultimelor luni, au avut loc mai multe percheziții în unele județe din țară privind vaccinarea fictivă, iar la finalul lunii august, secretarul de stat Andrei Baciu spunea că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.

La data de 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut după care a fost pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat din pix 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia, FC Pucioasa. În plus, în octombrie, centrul de vaccinare Neghiniță din sectorul 2 al Capitalei a fost închis după mai multe „suspiciuni privind certificate false”, iar în jur de 180 de persoane au fost duse atunci la audieri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...