Un nou proiect: Legea bacșișului. Va fi trecut pe nota de plată și va fi impozitat. Clientul va stabili cât lasă „șpagă”

Mihnea Tălău 08.11.2022, 21:27
Un nou proiect: Legea bacșișului. Va fi trecut pe nota de plată și va fi impozitat. Clientul va stabili cât lasă „șpagă”

Potrivit unui proiect de lege avizat de Comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, bacșișul va fi trecut distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic iar acesta va fi impozitat cu 10%. Clientul va alege valoarea acestuia, indicând fie suma procentuală, fie suma absolută.

Clientul alege valoarea bacșișului

Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei, afirmă că parlamentarii au identificat alături de reprezentanţii industriei HoReCa şi de Departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanţelor, ”o soluţie optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu, acordarea şi respectiv încasarea în mod curent a bacşişului”.

Acesta spune că la baza acestei ”noutăți” stau ”bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA”.

”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, spune Huțucă.

Guvernul „legalizează” bacșișul. Cum te face statul să plătești suplimentar calitatea, în loc s-o primești la prețul corect

Se poate plăti cu cardul, cât și numerar

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, a afirmat Huțucă.

În plus, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Astfel, singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...