Un nou pericol uriaş pentru români în plină pandemie. Numărul cazurilor a explodat în ultimele săptămâni

Ioana Bucur 11.06.2021, 11:23
Un nou pericol uriaş pentru români în plină pandemie. Numărul cazurilor a explodat în ultimele săptămâni

Situație îngrijorătoare. Medicii trag un puternic semnal de alarmă, după ce numărul cazurilor a explodat în ultimele săptămâni. Tot mai multe persoane ajung la spital cu această problemă, majoritatea, copii.

Un nou pericol uriaş pentru români în plină pandemie

Primele zile de vară au adus un nou de val de români care se prezintă de urgență la spital. Medicii au tras un semnal de alarmă, dezvăluind că numărul cazurilor de persoane mușcate de căpușe a explodat în ultima perioadă, iar cei mai expuși sunt copiii. Medicul Adrian Marinescu a dat câteva stafuri importante pentru părinți.

„Numărul s-a dublat față de săptămâna trecută. Este adevărat că, în fiecare an, în lunile de vară, începând din mai, înainte de pandemie, aveam această problemă, cu mușcăturile de căpușe. Este o situație pe care trebuie să o luăm în calcul, nu trebuie să ne sperie, pentru că știm bine că, în cele mai multe din cazuri, mușcătura de căpușă nu duce la infecție, indiferent că vorbim de boala Lyme sau nu.

Înainte de toate, trebuie să știm să le identificăm, și mai ales în cazul copiilor, trebuie să știm că nu doar când vin din parc sau dintr-o zonă de pădure ci și în curtea din fața casei există același risc. Și atunci trebuie să fim atenți la cei mici pentru că, dacă reușim să scoatem căpușa în 24 de ore, practic nu există niciun risc. Cel mai important este să nu rămână pentru o perioadă mai lungă”, a explicat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.

Specialistul a explicat că, în momentul extragerii, trebuie să fim atenți să scoatem căpușa în întregime. Dacă nu este posibil, se recomandă prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical.

„Nu trebuie să ajungem la un spital de boli infecțioase sau la camera de gardă a unui spital de urgență. Mergem la medicul de familie sau la cel mai apropiat medic, vom primi și profilaxia cu antibiotic și cel mai probabil totul va fi în regulă, fără risc pentru noi.

Altceva ar fi important când vorbim de prevenție pentru cei mici. Să luăm în calcul că zonele care nu sunt acoperite de îmbrăcăminte reprezintă riscul cel mai mare și că mușcătura de căpușă poate fi și la nivelul scalpului și trebuie să fim atenți. Și să folosim inclusiv diverse substanțe preventiv Indiferent că vorbim de truc sau de mituri, nu sunt cu dovezi științifice”, a adăugat acesta.

Un nou pericol uriaş pentru români în plină pandemie

Au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București: „Aş fi vrut să începem mai devreme”

Anul acesta, operațiunile de dezinsecție și deratizare au început, în București, abia pe 7 iunie. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan anunța că aceste tratamente se vor face în fiecare seară, începând cu ora 21:00 şi vor dura șapte zile, urmând să se lucreze simultan cu 12 echipe.

”Ieri seară au început operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare în Capitală. Tratamentele împotriva ţânţarilor şi căpuşelor au loc în tot Bucureştiul, începând de la periferie spre centru. Aceste tratamente se fac în fiecare seară, începând cu ora 9 şi vor dura 7 zile, urmând să se lucreze simultan cu 12 echipe. În parcuri se va intra în zilele de joi şi vineri, astfel încât acestea să fie pregătite pentru plimbările bucureştenilor la sfârşit de săptămână.

Aş fi vrut să începem aceste operaţiuni mai devreme, dar situaţia financiară a primăriei (datoriile curente de 3 miliarde, conturile poprite, investiţiile blocate) ne-a forţat să decidem tăieri sau amânări de cheltuieli. Nu e plăcut atunci când scoţi gunoiul de sub preş, dar acum suntem pe un drum bun, iar primăria îşi va îndeplini obligaţiile faţă de bucureşteni”, a anunțat primarul general marţi, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...