Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Mihnea Tălău 21.04.2022, 13:21
Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur a avut loc în România, joi 21 aprilie. Conform datelor publicate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la ora locală 10:33, în zona Vrancea, și a avut o magnitudine de 3,4. Seismul s-a produs la adâncimea de 113 kilometri.

Cutremurul a avut loc la 153 de kilometri de București

Mișcarea tectonică s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (88 km), Brăila (93 km), Ploiești (104 km), Galați (107 km), Brăila (110 km), București (153 km).

INCDFP a înregistrat, în ultima perioadă, mai multe cutremure în țara noastră, din fericire toate acestea au avut o intensitate relativ mică. Numai în luna martie, specialiștii au contabilizat nu mai puțin de 18 cutremure. Magnitudinile acestora au fost cuprinse între 2,4 şi 4,3 grade pe scara Richter.

Pe de altă parte, experții anunță de câțiva ani că un cutremur cu magnitudine mare s-ar putea produce în țara noastră. Până acum, acesta nu a avut loc dar este posibil să se întâmple în orice moment.

Cutremur in Romania miercuri, 6 aprilie. Ce magnitudine a avut seismul

Astfel, profesorul Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a anunțat faptul că un seism important poate avea loc oricând în România, fiind imposibil pentru specialiști să prezinte o dată aproximativă pentru producerea lui.

La rândul său, seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), spune și el că aceste  seisme mici sunt benefice, însă trage un semnal de alarmă și spune că, totuși, nu vom scăpa de marele cutremur care urmează să vină.

Cum funcționează aplicația de alarmare seism

O aplicație de alertă seism dezvoltată de INCDFP ne anunță momentul producerii unui cutremur în zona Vrancea de peste 4.5 grade pe scară Richter.

– Aplicația va indică secundele rămase până la momentul resimțirii undei seismice în București în medie 25 ~ 30 secunde;

– Seismograful va oscila cu posibilă magnitudine a cutremurului;

– Se vor afișa informațiile specifice cutremurului (magnitudinea).

– Sfera va indică culoarea roșie. În lipsa unei mișcări seismice culoarea este verde.

– Titlul paginii se va schimbă succesiv afișând textul „Atenție Cutremur”

– Aplicația va emite un semnal sonor specific.

Pentru a fi atenționat de această aplicație va trebui să fiți conectat în permanentă la acest website fie că este activ (direct pe această pagină), fie că utilizați alte siteuri sau că browserul de internet este pus în bară de start.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...