Şase cutremure într-o singură zi, în România. Ce spun specialiştii că prevestesc aceste seisme

Stan Filon 31.03.2022, 11:28
Şase cutremure într-o singură zi, în România. Ce spun specialiştii că prevestesc aceste seisme

În România au fost înregistrate nu mai puțin de șase cutremure, în numai 13 ore! Toate cutremurele care au avut loc în această perioadă de timp au izbucnit în zona seismică Vrancea, iar dintre acestea trei au avut magnitudinea de 3 pe scara Richter. Ce spun seismologii despre aceste cutremure mici care au loc în România și ce prevestesc ele, vedeți în rândurile de mai jos.

Şase cutremure într-o singură zi, în România

Așadar, România s-a cutremurat de 6 ori, în numai 13 ore. Trei dintre cutremurele care au avut loc în zona seismică Vrancea au atins magnitudinea de 3 pe scara Richter, iar seismologii sunt destul de îngrijorați, deși recunosc că aceste cutremure sunt un lucru obișnuit pentru cea mai intensă zonă seismologică din țara noastra.

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3 s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 9:48, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 132 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 71 km est de Braşov, 79 km nord-est de Ploieşti, 114 km sud de Bacău, 119 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 131 km nord de Bucureşti.

Sase cutremure intr-o singura zi, in Romania
Sase cutremure intr-o singura zi, in Romania

„Poate şi unul de 6 pe Richter”

Tot miercuri, au mai avut loc alte două seisme pe parcursul zilei şi alte trei în cascadă, pe seară, anunţă INFP. În luna martie 2022, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 4,3. Seismologii nu exclud ca în perioada următoare să avem parte de un cutremur mai serios.

„E puţin neobişnuit să fie două cutremure de 3 pe o arie destul de restrânsă, dar per ansamblu nu ne miră cutremurele din zona Vrancea, nu sunt nişte cutremure care să ne pună probleme (…). Pe de altă parte, şi adâncimea la care s-au produs e diferită, şi distanţa e considerabilă între ele. În momentul de faţă, ne aşteptăm să mai urmeze şi alte cutremure de magnitudini mai mici, dar poate şi unul de 5 grade, că nu s-a mai produs demult, poate şi unul de 6, că sunt peste 10 ani de când nu s-a mai produs”, a explicat recent Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), spune și el că aceste  seisme mici sunt benefice, însă trage un semnal de alarmă și spune că, totuși, nu vom scăpa de marele cutremur care urmează să vină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...