Un nou certificat pentru șoferii români, obligatoriu în toată România: ce trebuie să știi despre RAR Auto-Pass

Gabriel Peneș 26.04.2023, 11:01
Un nou certificat pentru șoferii români, obligatoriu în toată România: ce trebuie să știi despre RAR Auto-Pass

Șoferii din România vor avea nevoie de un nou certificat, în cazul în care își vor vinde autovehiculului. Acesta se va numi RAR Auto-Pass și va conține tot istoricul mașinii respective, inclusiv numărul kilometrilor parcurși sau accidentele grave în care a fost implicată. Registrul electronic va fi înființat și gestionat de Registrul Auto Român.

Un nou certificat pentru șoferii români, obligatoriu în toată România

Șoferii români vor avea nevoie de un nou certificat, dacă vor dori să își vândă mașina. RAR Auto-Pass reprezintă documentul care va fi necesar la momentul întocmirii actelor de vânzare al unei mașini, fie că vânzătorul este o persoană fizică sau una juridică, și reprezintă istoricul datelor mașinii din evidențele RAR, inclusiv numărul de kilometri din bord, inspecțiile tehnice și intervențiile de pe autovehicul.

Măsura a fost gândită pentru a opri falsurile de pe piața auto, unde într-o vreme mașinile samsarilor erau vândute în cele mai multe cazuri cu kilometrajul dat înapoi.

Conform proiectului lege ce a fost votat de Camera Deputaților, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, dar și alte informații ce le vizează, se vor regăsi într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR) și care va conține istoricul vehiculelor rutiere înmatriculate în România, scrie avocatnet.ro.

Toate  valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, dar și alte informații ce le vizează, se vor regăsi într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de RAR.

Un nou certificat pentru șoferii români, obligatoriu în toată România ce trebuie să știi despre RAR Auto-Pass
La vânzarea oricărei mașini, vânzătorul va trebui să-i ofere cumpărătorului certificatul RAR Auto-Pass, ce va conține tot istoricul autovehiculului, inclusiv numărul de kilometri și accidentele grave în care a fost implicat

Ce trebuie să știi despre RAR Auto-Pass

În cazul înstrăinării unei mașini mici, vânzătorul va trebui să transmită cumpărătorului acest certificat obținut de la RAR, în care vor fi trecute o serie de informații despre mașină, preluate din registrul amintit, inclusiv numărul de kilometri sau implicarea ei în accidente grave.

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere.

În baza informațiilor din acest registru, RAR va elibera, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass.

Acest document va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

La înstrăinarea unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, persoana care o vinde va trebui să transmită cumpărătorului, pentru mașina ce urmează să fie vândută, un certificat RAR Auto-Pass valabil.

Ca alternativă la certificatul RAR Auto-Pass, atunci când în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație. Spre deosebire de certificatul RAR, acest document se va obține gratuit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....