Anunțul RAR pentru toți șoferii din România. De când devin obligatorii anvelopele de iarnă

Ana Anitoiu 19.10.2022, 15:04
Anunțul RAR pentru toți șoferii din România. De când devin obligatorii anvelopele de iarnă

Registrul Auto Român (RAR) a făcut un anunț pentru toți șoferii din țară, precizând de când devin obligatorii, de fapt, anvelopele de iarnă, după ce au apărut informații conform cărora data de 1 noiembrie ar fi termenul-limită.

RAR, despre data la care devin obligatorii anvelopele de iarnă

Registrul Auto Român a transmis că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă. Astfel, șoferii care au intrat în panică atunci când au aflat că data de 1 noiembrie ar fi un termen-limită, deși vremea este încă însorită în cea mai mare parte a țării, nu au motive de îngrijorare.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, a transmis RAR.

Anuntul RAR pentru toti soferii din Romania
RAR, anunt despre anvelopele de iarna. Foto: pexels.com

Ce anvelope de iarnă sunt conforme

De asemenea, reprezentanții RAR au clarificat că denumirea „all seasons” pe care o folosesc producătorii de anvelope este una comercială și nu are corespondent în legislația națională a României.

Conform reprezentaților RAR, indiferent ce denumire comercială ar avea un pneu, acesta este corespunzător pentru iarnă dacă este inscripționat cu literele M şi S – de la „mud”, ce în limba engleză înseamnă noroi, și „snow”, ce înseamnă zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt conforme fie că sunt inscripționate „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. Acestea îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională.

RAR, recomandări pentru montarea anvelopelor. Ce amenzi riscă șoferii

Reprezentanții RAR le-au recomandat șoferilor ca înainte de a monta anvelopele de iarnă să verifice anul fabricației (DOT), precum și adâncimea profilului. În cazul în care acestea au o vechime de peste 4 sau 5 ani, conducătorii auto ar trebui să ceară părerea unui specialist care să observe dacă există urme accentuate de uzură.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului”, au amintit reprezentanții RAR.

Aceștia au menționat că nu riscă sancțiuni șoferii care folosesc anvelopele de iarnă, marcate cu literele M și S, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...