Un anunț recent al Administrației Naționale de Meteorologie transmite că un nor de praf saharian va ajunge în România. Comunicatul ANM menționează că o masă de aer tropical, cu particule de praf, va afecta mai multe zone ale țării.
Administrația Națională de Meteorologie a transmis un comunicat prin care anunță că un nor de praf saharian va acoperi România. Acesta va fi remarcat în perioada 30 martie – 01 aprilie. Pentru că circulația aerului se va face din sud-vest și sud ulterior din vest, va fi favorizată deplasarea unei mase de aer tropical dinspre nordul Africii, cu o încărcătură de particule de praf de origine sahariană, explică specialiștii. Sudul și sud-estul Europei, inclusiv România, vor fi afectate.
Totuși, specialiștii din meteorologie susțin că în România va ajunge o concentrație de praf mult mai mică decât cea din sudul Peninsulei Italice sau Balcanice. Depunerile de praf vor fi observate în țara noastră inclusiv după intervalele de ploaie ce sunt așteptate joi, 31 martie, în zonele de vest, centru și nord ale țării, pe arii restrânse și în restul teritoriului. Particulele de praf saharian urmează să fie remarcate în zilele de joi și vineri, când se vor înregistra cele mai mari concentrații din țară.
Praful saharian reprezintă un amestec de particule minerale minuscule, care se pot ridica în atmosferă la o înălțime de 5 până la 10 kilometri. Acesta se îmbină cu aerul și poate acoperi o distanță mare de atmosferă. În cazul în care vântul nu duce la o circulație a aerului, particulele de praf saharian pot plana deasupra Africii de Nord timp de luni bune.
Acest praf, cu o culoare galben-roșiatică, are ca principale componente minerale care conțin fier, dar și alte oligoelemente precum fosfor, magneziu și calciu. Particulele de praf din Sahara pot acoperi părți însemnate ale cerului, reducând din radiația solară. De asemenea, există adesea probleme de emitere a prognozelor meteo în privința valorilor de temperatură, din pricina supraestimării radiației solare ca urmare a prafului saharian. Aerul nu se mai poate încălzi la fel de mult pe cât se prevede.
Dincolo de modul în care praful saharian ne afectează climatul țării, el are un rol important pentru vegetația din regiunile Caraibe, America de Sud și Atlantic. Aceste particule de praf încărcate cu oligoelemente, hrănesc fitoplanctonul din Oceanul Atlantic, pe de o parte, și solul pădurilor tropicale din Amazon, pe de altă parte, cu substanțele nutritive esențiale.