De ce este, de fapt, praful saharian atât de dăunător pentru sănătate. Aceşti români sunt în mare pericol

Nicu Stan 10.02.2021, 08:04
De ce este, de fapt, praful saharian atât de dăunător pentru sănătate. Aceşti români sunt în mare pericol

S-a aflat de ce este, de fapt, praful saharian atât de dăunător pentru sănătate. Aceşti români sunt în mare pericol. Ce se întâmplă, citiți în articolul de mai jos.

Sănătatea românilor, pusă în pericol de praful saharian. Cum ne afectează

De ce este, de fapt, praful saharian atât de dăunător pentru sănătate. O categorie de români este în mare pericol după ce cerul țării s-a colorat în nuanțe de portocaliu, din cauza prafului venit tocmai din deșertul Saharei.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății omului, dar pe de altă parte, praful saharian poate fi benefic pentru agricultură.

Care este efectul benefic al prafului saharian

Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.

Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății„, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, potrivit digi24.ro.

Praful saharian a ajuns în cantități mai mici în România

De asemenea, experții în meteorologie cred că în viitorul apropiat vom mai vedea deasupra României fenomene meteo asemănătoare.

Concentrațiile de praf în România au ajuns în cantități mai mici decât cele observate în ultima perioadă în mai multe țări din Europa, întrucâr mare parte s-a depus deja, a declarat și Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Praful saharian a făcut zăpada portocalie

Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse„, a precizat Gabriela Băncilă.

În plus, norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest făcând cerul portocaliu. Spre exemplu, în Franța, praful adus de curenții de aer tocmai din Sahara a putut fi observat pe mașini, dar și pe stratul de zăpadă.

Meteorologii mai așteaptă praf saharian în România

Meteorologii români au mai precizat că în următoarea perioadă se vor mai înregistra depuneri de praf saharian în România.

Un fenomen asemănător a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului 2020, când praful saharian a fost prezent câteva zile pe cerul României.

Urmăriți Impact.ro și pe