Nor de praf saharian în România. Tot ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Andra Daoud 16.03.2022, 15:46
Nor de praf saharian în România. Tot ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Un nor de praf saharian ar putea ajunge în zilele următoare peste România și alte câteva țări din Europa. Furtunile de nisip care au loc în deșert vor avea consecințe asupra atmosferei din țara noastră. Ce spun specialiștii despre acest fenomen, cât ar putea dura și ce să facem pentru a ne proteja de praful care va fi în atmosferă.

Nor de praf saharian în România

Primăvara este anotimpul în care se petrec multe furtuni de nisip în deșert, iar acest fenomen poate dura uneori până la începutul toamnei. Praful care rezultă în urma furtunilor este purtat de vânt, iar în zilele următoare va ajunge și deasupra țării noastre un nor de praf saharian. Acesta va influența vremea, făcând-o mai blândă, dar este și un bun fertilizant pentru sol și apă, având un conținut mare de fier și alte minerale.

El are însă și efecte negative, cum ar fi că poate perturba traficul aerian. De asemenea, atunci când ajunge pe pământ, praful saharian creează un strat opac pe mașini și anumite suprafețe, cele mai afectate fiind panourile solare. Din cauza stratului de praf, se poate diminua intensitatea radiației care ajunge pe suprafața panourilor.

Praful conține particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri.

Praful are și un efect vital pentru viața plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante. Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele.”, a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui, într-o postare pe Facebook.

Nor de praf saharian în România. Tot ce trebuie să facem pentru a ne proteja
Norul de praf saharian a ajuns peste mai multe țări din Europa

Tot ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Presa internațională scrie că în Spania cerul s-a colorat într-o nuanță de portocaliu intens în anumite regiuni, din cauza prafului saharian din atmosferă. Autoritățile de acolo le-au cerut oamenilor să stea pe cât posibil în casă, din cauză că în anumite părți ale țării calitatea aerului nu este una foarte bună, din cauza prafului saharian.

Nisipul a acoperit și o parte din Elveția, iar cerul s-a colorat într-un galben intens. Oamenii de știință susțin că norul de praf saharian s-ar extinde către America de Sud. Din cauza prafului saharian, atmosfera este mai întunecată, iar particulele de culoare portocalie pot fi observate pe anumite suprafețe.

Calitatea aerului pe care îl respirăm scade în această perioadă, până când norul va trece de țara noastră. Persoanele care au afecțiuni respiratorii sau alergii ar trebui să fie precaute atunci când ies din casă. Măștile de protecție le-ar putea ajuta în această perioadă, până când norul va trece.

Și în cazul copiilor mici și al bebelușilor este nevoie de mai multă grijă. Evitați expunerea lor și limitați cât mai mult timpul petrecut afară. În casă încercați să aerisiți cât mai puțin, iar dacă aveți purificatoate de aer, folosiți-le cu încredere în aceste zile.

Urmăriți Impact.ro și pe