Recorduri de infectări și decese, discuții despre o posibilă carantinare a Bucureștiului, spitale ce nu mai fac față numărului uriaș de pacienți în stare gravă. Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România cere decretarea stării de urgență.
România a fost lovită din plin de valul patru al pandemiei de Covid-19, cu recorduri de îmbolnăviri, decese și pacienți în spitalele din toată țara. Cu toate că Bucureștiul a atins o rată de infectare de peste 15 la mia de locuitori, autoritățile anunță că nu se discută despre o posibilă carantinare a orașului.
„Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus Florin Cîțu, premier interimar.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Moise Guran face o scurtă radiografie a situației actuale din România, mărturisind că îl „frământă” o singură idee: decretarea stării de urgență.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Mărturisesc că mă frământă o chestie, dar e cam juridică așa, nu are mare importanță…
Dacă în situația asta, în care literalmente nu mai au loc oamenii în spitale, mor pe holuri, pe acasă sau te mai miri pe unde, nu ar trebui decretată starea de urgență, atunci când mai poate fi decretată?
Dar n-aș vrea să deranjez pe nimeni cu frământări de astea intelectualiste…”, a scris Moise Guran, pe Facebook.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că vineri se va lua în discuţie propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind carantinarea zonală pentru Bucureşti şi Ilfov.
„Va fi o discuţie pe partea de specialişti. Comitetul tehnico-ştiinţific care este în subordinea CNSU mâine (n.r.-vineri) va discuta, pentru că a fost şi o solicitare sau recomandare sau o propunere a INSP legat de carantinare zonală, au folosit ei această sintagmă, în Bucureşti şi Ilfov şi aceste lucruri trebuie discutate şi pe partea de specialitate. Mâine se va discuta acest lucru, să vedem ce spun specialiştii”, a declarat Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.
Attila a adăugat că tot vineri se va discuța și introducerea obligativităţii certificatului verde în locurile publice.
„Este şi această discuţie legată de certificat. Nu e corect să spui oamenilor care au fost responsabili şi s-au vaccinat că nu poţi să ieşi pe stradă sau în orice loc public. E un semn de corectitudine, până la urmă. În societate trebuie să fim şi corecţi.
Dacă unii sunt responsabili, au înţeles şi s-au protejat, atunci şi noi ca societate trebuie să facem acest pas. Este o discuţie care trebuie să o avem în zilele următoare, în mod cert”, a declarat Cseke Attila.