Raed Arafat nu crede realizabilă măsura carantinării Bucureștiului. De ce ar fi fost mai ușor în starea de urgență

Stan Filon 15.10.2021, 11:30
Raed Arafat nu crede realizabilă măsura carantinării Bucureștiului. De ce ar fi fost mai ușor în starea de urgență

Autoritățile discută chiar în acest moment dacă să carantineze sau nu Bucureștiul, după ce rata de incidență a depășit 15 la mia de locuitori. Secretarul de Stat Raed Arafat spune însă că nu crede că va fi instituită din nou carantina în Capitală.

Raed Arafat nu crede că va fi impusă carantina în București

”Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (…), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României”, a spus Raed Arafat, potrivit agerpres.ro.

Secretarul de Stat a precizat că acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. ”La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii”, a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat nu crede ca va fi impusa carantina in Bucuresti
Raed Arafat nu crede ca va fi impusa carantina in Bucuresti

Nu se poate impune carantină, fără stare de urgență

Read Arafat este de părere că nu va fi instituită carantizarea Bucureștiului, mai ales că nu a fost instituită starea de urgență, dar nu exclude posibilitatea să fie înăsprite restricțiile pentru populație.

”Dacă eram într-o stare de urgenţă era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (…); vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni”, a subliniat el.

Zilele trecute, DSP Ilfov a propus trecrea cursurilor școlare în mediul online, după ce rata de infectare a depășit și în Ilfov 15 la mia de locuitori. Propunerea DSP a fost însă respinsă de prefect.