Directorul ANM, Elena Mateescu, despre valul de caniculă din România: „Să ne obișnuim cu astfel de evenimente”

Elena Avramescu 15.06.2022, 09:58
Directorul ANM, Elena Mateescu, despre valul de caniculă din România: „Să ne obișnuim cu astfel de evenimente”

Elena Mateescu, directorul executiv al ANM, a dat mai multe declarații cu privire la fenomenele extreme marcate de codul roșu, dar și furtuna care a făcut dezastru în Capitală, în cursul zilei de marți. Aceasta spune că trebuie să ne pregătim pentru astfel de fenomene, care își vor face simțită prezența din ce în ce mai des.

Avertismentul directorului ANM despre noul val de caniculă din România

„Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații.

Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting. Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la realitatea.net.

Atunci când a fost întrebată despre domul de căldură care amenință întreaga Europă, meteorologul a spua că sunt șanse mari să înregistrăm după data de 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 grade.

Vine canicula în România. Zonele în care temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius
Canicula în România

Temperaturi de până la 45 de grade în toată Europa

Prognozele meteo indică o probabilitate extrem de mare în această săptămână pentru un val puternic de căldură, care se va dezvolta mai întâi în sud-vestul Europei, după care se va răspândi treptat în vestul Europei.

În această săptămână, domul de căldură puternică va persista în Franța și Spania. Până acum, căldura extremă și-a făcut simțită prezența în Peninsula Iberică în acest weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au experimentat 40 de grade la orele de vârf.

Sunt șanse mari ca temperaturile să crească până la 40 °C în sudul Franței și chiar mai mult în Spania, unde pot să depășească 45 °C. Astfel că ambele țări ar putea depăși unele recorduri istorice de căldură pentru luna iunie, fiind temperaturi extrem de ridicate pentru vestul și sud-vestul Europei pentru prima jumătate și mijlocul lunii iunie.

Până acum, recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 °C. În plus, căldura va cuprinde și Germania și Anglia în cursul acestei săptămâni și chiar s-ar putea extinde până la sfârșitul săptămânii următoare

Domul de căldură este un termen care se folosește în cazul temperaturilor extrem de ridicate și descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acesta rămâne acolo câteva zile consecutive sau chiar săptămâni.

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii, mai ales sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. În plus, acestea depășesc recordurile istorice existente, în special dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii sau la începutul sezonului de toamnă, scrie SevereWeather.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...