Un general american lansează un avertisment de ultimă oră: „Xi Jinping pregătește China pentru război”

Elena Avramescu 04.01.2023, 11:46
Un general american lansează un avertisment de ultimă oră: „Xi Jinping pregătește China pentru război”

Un general american, fost consilier pe probleme de securitate națională, a făcut un anunț care a strârnit reale îngrijorări, precizând astfel că „Xi Jinping pregătește China pentru război”. Herbert Raymond McMaster a mai ținut să avertizeze SUA să nu cadă într-o capcană a optimismului, la fel cum s-a întâmplat și cu Vladimir Putin.

Xi Jinping ar pregăti China pentru un iminent război

Generalul Herbert Raymond McMaster a spus toate acestea în cadrul unei emisiuni televizate de la CBS despre mesajele comunicate de președintele chinez în ultima vreme, în care susține că a observat mai multă agresivitate cu privire la problema Taiwan.

În acest sens, McMaster a solicitat SUA să-și sporească prezența militară pentru a descuraja Beijingul să efectueze o mișcare împotriva Taiwanului. Astfel că este de părere că SUA ar trebui să fie atentă să nu cadă în aceleași capcane așa cum a făcut cu Vladimir Putin atunci când vine vorba de amenințarea unui conflict cu China din cauza Taiwanului.

Se pare că generalul american a fost unul dintre invitații care a vorbit în cadrul emisiunii despre politica externă a SUA pe diverse fronturi, precum Iranul, războiul din Ucraina și chiar situația Chinei.

Decizie controversata luata de China
Decizie controversata luata de China

McMaster a ținut să mai precizeze că SUA ar trebui să ia în considerare toate amenințările venite din partea președintelui chinez, dar și că Xi Jinping a fost extrem deagresiv în discursurile recente, atunci când le-a transmis chinezilor că este cazul să fie făcute sacrificii pentru a readuce China la măreția națională de altădată.

În plus, președintele chinez ar fi lăsat să se înțeleagă că se pregătește pentru o acțiune împotriva Taiwanului.  Tocmai de aceea, McMaster a rugat SUA să-și întărească prezența militară în regiunea Asia Pacific.

„China a devenit din ce în ce mai agresivă, nu numai din perspectivă economică și financiară, ci și din perspectiva diplomației războinice, cu armata sa. Spunem că ne bazăm pe aliații noștri și că, poate, dacă facem un pas înapoi, aliații vor face mai mult. De fapt, cred că este exact invers. Dacă americanii fac mai mult, mulți dintre aliații noștri vor urma exemplul și își vor consolida capacitățile și capacitatea defensivă, de asemenea, a mai spusgeneralul american.

În luna octombrie, Xi Jinping a declarat că Beijingul „luptă pentru perspectiva reunificării pașnice cu Taiwan”, însă a dat dovadă de multă agresivitate față de Taiwan, iar în luna noiembrie a transmis armatei sale să fie pregătită pentru un posibil război.

Nu trebuie uitat nici faptul că Xi Jinping a denunțat „intervenția străină” în Taiwan, făcând aluzie la SUA, în urma vizitei din luna august la Taipei a lui Nancy Pelosi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...