Este alertă în Taiwan, după ce China a trimis un număr record de 18 bombardiere cu capacitate nucleară în zona de apărare aeriană. Aceastp acțiune vine la doar câteva zile după ce Beijingul a interzis mai multe importuri taiwaneze, în cel mai recent semn de „deteriorare” a legăturilor. Care sunt intențiile chinezilor.
Taiwanul democrat trăiește sub o amenințarea constantă de invazie a Chinei, care consideră insula autoguvernată ca fiind parte a teritoriului său care va fi cucerit într-o zi. Beijingul a intensificat presiunile militare, diplomatice și economice de la alegerea în 2016 a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, care nu acceptă poziția potrivit căreia insula face parte din China.
În cursul dimineții de marți, 13 decembrie, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că 21 de aeronave au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din sud-vestul insulei în ultimele 24 de ore, dintre care 18 sunt bombardiere H-6 cu capacitate nucleară.
China a mărit considerabil numărul incursiunilor în sud-vestul zonei de acces restrâns a Taiwanului în ultimii doi ani, însă aceasta este cea mai mare incursiune a bombardierelor H-6 (principalul bombardier de lungă distanță al Chinei, care poate transporta încărcături nucleare) de când Taipeiul a început să publice date zilnice despre ele în septembrie 2020, potrivit unei baze de date menținute de AFP.
Este rar ca Beijingul să trimită mai mult de cinci bombardiere H-6 într-o singură zi, însă numărul de ieșiri s-a întețit dramatic în ultima perioadă. Până de curând, octombrie 2021 a fost luna cu cel mai mare număr de zboruri de acest fel înregistrate, 16. Luna trecută au fost trimise 21, în timp ce numărătoarea pentru luna decembrie 2022 a ajuns la 23.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Este important de menționat faptul că aceste zone de identificare nu sunt același lucru cu spațiul aerian al unei țări. El se întind pe o arie mult mai largă, în care se așteaptă ca orice aeronavă străină să se anunțe autorităților aviatice locale.
ADIZ a Taiwanului este mult mai mare decât spațiul său aerian, suprapunându-se cu o parte din cea a Chinei și include chiar și o parte din China continentală. Multe națiuni mențin astfel de zone de identificare a apărării aeriene, inclusiv Statele Unite, Canada, Coreea de Sud și Japonia.
Citește și: Un animal, în mijlocul conflictului dintre China și Taiwan. Proprietarii au trimis o cerere la Beijing
Valul recent a venit după ce săptămâna trecută China a impus noi interdicții de import pentru produsele alimentare, băuturile, alcoolul și produsele pescărești taiwaneze, ceea ce l-a determinat pe premierul Su Tseng-chang să acuze Beijingul că încalcă normele comerciale internaționale și că „discriminează” insula.