Președintele Xi Jinping, după vizita cancelarului Olaf Scholz. „Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa”

Beatrice Dumitru 04.11.2022, 20:11
Președintele Xi Jinping, după vizita cancelarului Olaf Scholz. „Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa”

Cancelarul german Olaf Scholz a fost primit, vineri, de președintele Chinei Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing. A fost prima întâlnire a celor doi lideri de când Olaf Scholz a devenit cancelarul Germaniei, fiind și primul lider G7 care a vizitat China de la începutul pandemiei.

Discuțiile din Xi Jinping și Olaf Scholz

Specialiștii sunt de părere că vizita de o zi a lui Olaf Scholz la Beijing a avut ca scop să testeze relațiile dintre China și Occident după ani în care tensiunile au crescut, dar cei doi au discutat și despre războiul din Ucraina. Preşedintele Chinei a pledat în favoarea unor acţiuni diplomatice pentru încetarea conflictului ruso-ucrainean.

Xi Jinping  i-a spus lui Olaf Scholz că, în calitate de națiuni mari cu influență, China și Germania ar trebui să colaboreze și mai mult în „vremuri de schimbare și tulburi” de dragul păcii mondiale, potrivit presei de stat chineze.

Președintele Xi Jinping, după vizita cancelarului Olaf Scholz. „Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa”
Olaf Scholz, primul lider G7 care a vizitat China de la începutul pandemiei.

În prezent, situația internațională este complexă și volatilă. În calitate de țări mari și influente, în vremuri de schimbare și frământări, China și Germania ar trebui să colaboreze pentru a aduce mai multe contribuții la pacea și dezvoltarea mondială”, a spus Xi Junping, citat de Eurronews.

Scholz și Xi condamnă Rusia pentru amenințarea cu arma nucleară

Pe de altă parte, Olaf Scholz i-a spus lui Xi că este bine că s-au întâlnit față în față în vremuri tensionate și a spus că invazia Rusiei în Ucraina creează probleme pentru ordinea globală bazată pe reguli. Xi Jinping și Olaf Scholz au condamnat amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ambii lideri exprimându-și dorința ca războiul să se încheie.

Comunitatea internațională trebuie să respingă amenințările privind folosirea armelor atomice. Sunt necesare acțiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa”, a declarat Xi Jinping, conform Ministerului de Externe de la Beijing, citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De asemenea, președintele chinez a cerut tuturor părților implicate în război „să dea dovadă de rațiune și reținere și să reia cât se poate de rapid contactele în sensul organizării negocierilor de pace„.

Cancelarul german a mai spus că s-a discutat și despre probleme legate de relațiile Europa-China, lupta împotriva schimbărilor climatice și a foametei la nivel global și cum să dezvolte legăturile economice China-Germania, precum și subiecte în care ambele țări au perspective diferite.

Reguli stricte pentru COVID-19 în timpul vizitei

Olaf Scholz și delegația de oameni de afaceri germani care au făcut deplasarea la Beijing au testați pentru COVID-19 chiar în avion, la aterizarea în Beijing. După ceremonia covorului roşu şi gărzii de onoare, delegaţia a fost transportată la o casă de oaspeţi în aşteptarea rezultatelor testelor, care s-au dovedit negative.

Membrii ambasadei germane la Beijing care vin în contact cu delegaţia vor trebui să urmeze procedura standard în China de carantină – şapte zile într-un hotel, plus încă trei acasă, conform unor surse guvernamentale.

Politica strictă a Chinei zero-COVID și tensiunile tot mai mari cu Occidentul au făcut imposibil ca liderii marilor puteri occidentale să viziteze China, în timp ce Xi și-a reluat călătoriile în străinătate abia în septembrie.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...