Un fotograf transformă războiul din Ucraina în artă. Postările sale au devenit virale Video

Cătălina Burghelea 10.03.2022, 06:06
Un fotograf transformă războiul din Ucraina în artă. Postările sale au devenit virale Video

Un fotograf ucrainean se folosește de aplicația TikTok pentru a transforma zonele de război din țara sa în artă. Postările sale au devenit virale și fac furori în întreaga lume. Relatările tinerei din Ucraina au impresionat mapamondul. În ciuda distrugerilor la care este martoră zilnic, artista are planuri mari.

Un fotograf din Ucraina postează imagini cu războiul pe TikTok

Sirenele de raid aerian răsună în depărtare. Ferestrele sunt distruse și bucăți de lemn sau de beton zac împrăștiate pe străzi. Străzile sunt îngrozitor de pustii. Aceasta este scena la care fotograful ucrainean Valeria Shashenok este martoră în fiecare zi, când merge pe străzile din Cernihiv, Ucraina, devastat de război. Tânăra se adăpostește într-un buncăr subteran împreună cu mama, tatăl și câinele „Tory” în orașul din nordul Ucrainei. Prietenii ei apropiați au fugit deja din calea bombardamentelor.  Dar, în loc să se plângă de cele întâmplate, Shashenok a transformat războiul în artă.

Imaginile artistei au devenit virale

Artista folosește aplicația TikTok pentru a-și documenta viața în războiul din Ucraina. Videoclipurile ei au devenit virale, unele având milioane de vizualizări.

Într-o filmare, Valeria stă în fața unui morman de moloz: „Astăzi, Putin a distrus una dintre clădirile vechi din orașul meu. A fost un cinematograf care a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial”. Apoi arată sticla spartă pe pământ. „Ferestrele au zburat din cauza impactului și în casele vecine”, a mai relatat aceasta.

În alt videoclip, artista arată rafturile goale ale unei băcănii: „Dacă vrei să cumperi mâncare într-un supermarket, în timpul războiului din Ucraina”.

Valeria Shashenok are o mare misiune

Când a fost întrebată, duminică, de Pamela Brown de la CNN de ce a început să posteze aceste videoclipuri pe Tik Tok, Shashenok a spus: „Simt că este misiunea mea să le arăt oamenilor cum arată viața reală. Și că sunt aici”. Valeria a continuat: „Mulți ruși îmi scriu că suntem alături de tine… În Rusia, (există) o mulțime de știri false. Și majoritatea oamenilor nu cred că în țara mea avem un război. Misiunea mea (este) să arăt lumii întregi că se întâmplă acum în viața reală și poți vedea acum războiul pe Tik Tok”.

Celebra platformă de videoclipuri a anunțat, duminică, 6 martie, că va suspenda unele funcții în Rusia, în lumina noii legi a țării privind „știrile false” care penalizează dezinformarea. În ciuda notorietății sale în creștere, tânăra ucraineancă este îngrijorată pentru soarta țării sale.

„În fiecare zi trăiesc cu speranța că mâine războiul se va termina, dar totul se înrăutățește”, a punctat fotograful.

Stă ascunsă în buncăr împreună cu familia ei

La fel ca mulți civili din Ucraina, familia Valeriei Shashenok ezită să plece, pe măsură ce cresc dovezile violenței ruse împotriva refugiaților. Întrebată luni de CNN dacă ea și familia ei ar încerca să fugă în timpul unui încetări a focului, aceasta a spus: „Dacă trupele ruse nu vor ucide civili mâine, da, voi merge pe (9) martie”. Marți, tânăra a mărturisit că nu intenționează încă să părăsească buncărul în care stă ascunsă.

Tânăra are planuri mari de viitor

Chiar și cu teama războiului, Valeria Shashenok are vise mari. „Poate (pot) să vin în (Statele Unite) și să lucrez ca un jurnalist Tik Tok”, a declarat ucraineanca. Speranța pentru o viață nouă este ceea ce o face pe artistă să lupte în continuare.

@valerisssh I spent my childhood here, thanks Russia ??? #stopwar ♬ ylang ylang – solartunne

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...