Mii de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî. Orașul aproape că este izolat de restul țării din cauza bombardamentelor rușilor

Cătălina Burghelea 09.03.2022, 06:29
Mii de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî. Orașul aproape că este izolat de restul țării din cauza bombardamentelor rușilor

Cel puţin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost omorâți în Ucraina, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, potrivit celor mai recente date ale Oficiului pentru Drepturile Omului al ONU. Alte 861 de cetățeni au fost răniți în conflict, ridicând numărul total al victimelor civile la 1.335.

Părți din Sumî au fost distruse de bombardamentele rusești, spun oficialii ucraineni

Între timp, aproximativ 5.000 de persoane și 1.000 de mașini au fost evacuate, marți, din orașul Sumî, nord-estul Ucrainei, a anunțat șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, Kirill Timoșenko, transmite CNN. Acesta a făcut anunțul pe contul de Telegram. El a postat, de asemenea, un videoclip care pare să arate oameni care pleacă în timpul evacuărilor.

Evacuarea oamenilor din oraș a fost finalizată cu succes

Orașul Sumî a avut parte de atacuri grele din partea rușilor, în ultimele zile, și aproape că este izolat de restul țării. Aproximativ 21 de persoane au fost ucise, luni seară, într-un atac aerian.

O evacuare tensionată din Sumî a avut loc marți. Civilii au reușit să plece din calea războiului lui Putin cu mașini private și autobuze în centrul Ucrainei, la Poltava, la aproximativ 160 de kilometri distanță, a spus Dmitro Lunin, șeful administrației regionale Poltava.

Civilii au luat mașinile personale cu ei

Ambele etape de evacuare din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, au fost finalizate cu succes, a declarat guvernul de la Kiev.

„Aproximativ 5.000 de oameni și peste 1.000 de vehicule private „sunt deja în siguranță”, a declarat Timoșenko.

Pe contul său de Telegram, miercuri dimineața, Timoșenko a postat imagini cu oameni care soseau noaptea la o gară. Nu a oferit alte detalii. Orașul, aflat în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi sub un bombardament rusesc aprig. Numai luni, 21 de persoane – inclusiv trei copii – au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

Ajutor umanitar uriaș pentru Ucraina

Pentru a se putea apăra de invazia rusă, Ucraina primește ajutoare din toată lumea. Forțele de autoapărare ale Japoniei au trimis, marți, veste antiglonț, o mișcare rară pentru această țară asiatică. Este bine știut faptul că Japonia trebuie să-și susțină constituția pacifistă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ordinul strict care interzicea transferul de provizii de apărare din Japonia către părțile aflate în conflict a fost actualizat marți, pentru a permite ca echipamentele de apărare să fie date Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Japonia. Pentru prima dată, Japonia trimite veste antiglonț în străinătate.

Japonia trimite veste antiglonț

Echipamentele au fost trimise cu un avion al Forțelor de Autoapărare japoneze, ce a decolat de la baza aeriană Komaki din Aichi, a anunțat Ministerul Apărării pe Twitter. Decizia a venit după o solicitare a Ministrului Apărării al Ucrainei făcută vinerea trecută.

Japonia intenționează, de asemenea, să livreze Ucrainei alte provizii neletale de urgență, cum ar fi alimente, produse de igienă, camere foto, generatoare de energie, corturi și îmbrăcăminte de iarnă, a completat Ministerul Apărării.

Într-o conferință de presă de marți, secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că este „de importanță critică” pentru Japonia și securitatea sa națională să răspundă ferm împotriva agresiunii ruse și să ofere sprijin Ucrainei. Țara asiatică nu plănuiește să trimită arme letale în Ucraina, a adăugat Matsuno.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...