Un fenomen meteo lovește în plin România. A fost emisă avertizarea pentru mai multe județe

Elena Avramescu, Mihai Roșoiu 31.01.2023, 12:18
Un fenomen meteo lovește în plin România. A fost emisă avertizarea pentru mai multe județe

În urmă cu câteva ore, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un nou avertisment de cod galben de viscol, ce este valabil de astăzi, 31 ianuarie, până miercuri, 1 februarie, ora 12.00. Astfel că în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vor fi perioade cu viscol, cu rafale în general de până la 80 km/h, zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea, puternic redusă.

Avertisment dat de ANM pentru mai multe județe

În zonele montane, urmează să fie perioade cu viscol și în zilele următoare, iar local și temporar în regiunile sud-vestice, precum și miercuri (1 februarie) și în cele centrale și nord-estice urmează să fie intensificări ale vântului cu viteze în general de aproximativ 55 km/h.

ANM a emis, în urmă cu scurt timp, a fost emisa o nouă avertizare de cod galben de vânt puternic şi ninsoare pentru șapte județe.

Viscol in Romania
Viscol in Romania

„În intervalul menționat în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vor fi perioade cu viscol (rafale în general de 70…80 km/h), zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea redusă. La munte vor mai fi perioade cu viscol și în zilele următoare”, este anunțul făcut de Administrația Națională de Meteorologie.

Se pare că în prima parte a zilei de marți vor fi prezente înnorări și temporar va ninge slab, după care cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. În plus, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade Celsius, iar cea minimă va fi de -6 grade Celsius, puțin mai coborâtă până spre -9 grade în zona periurbană.

ANM, prognoză pentru săptămâna viitoare

Meteorologii au spus că vremea se schimbă începând de săptămâna viitoare, astfel că temperaturile vor începe să urce treptat, în aproape toată ţara.

„Deocamdată, pentru partea de sud-est din această seară evenimentele vor fi în diminuare. În perioada imediat următoare, temperaturile poate doar în depresiuni să coboare atât de mult, în jurul a -10 grade, în rest vorbim de temperaturi negative în toată țara, dar nu foarte coborâte, spre -5 sau -7.

Sunt nişte temperaturi potrivite, dacă ne raportăm la momentul acesta, la data calendaristică. Dacă ne raportăm la senzație, va fi rece, va fi frig, mai ales că și acest frig va fi amplificat și de vânt, dar spre seară vântul va diminua în intensitate.

A fost vânt și în Oltenia, a fost și în Muntenia, chiar dacă s-a asociat cu precipitații mai amestecate în zona joasă de relief, dar vântul a existat asociat cu temperaturi destul de scăzute, iar senzația nu a fost deloc plăcută”, a spus specialistul ANM, la Antena 3.

 

Edit Foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...