Peisaj de poveste în București după prima ninsoare. Zăpada i-a luat pe mulți prin surprindere. Cum arătau străzile dis de dimineață. Foto

Beatrice Dumitru 21.12.2022, 14:57

Bucureștiul s-a trezit în haină albă în acestă dimineață, aceasta fiind prima ninsoare din acesr an care acoperă Capitala. Însă zăpada i-a luat pe mulți prin surprindere, străzile au fost transformate în patinoare, iar traficul a fost dat peste cap.

Prima zăpadă din acest an în București

Mai sunt doar câteva zile pănă la Crăciun, iar meteorlogii au anunțat că temperaturile vor fi în creștere, iar în Ajun va fi o vreme de primăvară și termometrele ar putea arăta 14-15 grade Celsius. Miercuri, 21 decembrie, temperaturile urcă la trei grade Celsius la prânz.

Dar dimineață, în unele zone din nordul Capitalei a nins pentru prima dată în acest an, după două zile friguroase. Un strat  de câțiva centimentri de zăpadă a acoperit străzile din zonă, în timp ce restul Capitalei a rămas cenușiu. Zăpada i-a luat, însă, prin surprindere pe șoferi și mai multe tamponări au avut loc chiar de la primele ore ale dimineții. Deși nu era prognozat să ningă în Bcurești, peisajul a fost unul de poveste.

Peisaj de poveste în București după prima ninsoare. Zăpada i-a luat pe mulți prin surprindere. Cum arătau străzile dis de dimineață. Foto
Bucureștiul, după prima zăpadă din acest an. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cele mai grele ierni din România

În România, temperaturile minime ale lunii decembrie vor ajunge la -15 grade noaptea în toată țara. Șansele de ninsoare în perioada Crăciunului sunt reduse. Pe vremuri, iernile erau năprasnice și ningea chiar și două zile, astfel că și în orașe grosimea stratului de zăpadă ajungea să depășească peste 1,5 metri. Iar iernile ca cele din 1954 sau 1985 vor rămâne în istorie, probabil, ca cele mai cumplite.

Iernile în care s-au stabilit cele mai impresionante recorduri, cu cele mai groase straturi de zăpadă au fost în 1954, 1985, 1892, 1932, 1929, 1901 și 1945. De asemenea,  pe 26 ianuarie 1892 s-a înregistrat valoarea maximă a grosimii stratului de zăpadă înregistrată la stațiile meteo situate la sub 1.000 m alt: la Roman, în Moldova, au fost 250 cm. Cea mai ridicată valoare măsurată în țară a fost pe 19 martie 1945, la vf Omu: 390 cm, arată datele ANM.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...