Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat, miercuri dimineață, în Insula Creta, din Grecia, a anunţat Institutul de Geodinamică al ţării. Nu s-au raportat deocamdată răniţi sau pagube. Seismul din aceastp dimineață s-a resimțit și în mai multe orașe egiptene, a transmis Reuters.
Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a înregistrat seismul de miercuri dimineață ca având magnitudinea de 6.1. Autorităţile egiptene au raportat, la rândul lor, că zguduitura a fost resimţită în unele oraşe ale ţării.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 80 km, potrivit EMSC, în timp ce Institutul de Geodinamică al Greciei susține că adâncimea a fost de 42,7 km.
Insula grecească Creta a fost zguduită de o serie de cutremure, în ultimele zile. Cel mai recent a fost în a doua zi de Crăciun, având magnitudinea 5,4. Cutremurul a lovit la 170 km est de Heraklion, a declarat EMSC pe Twitter. Institutul Geodinamic a declarat că seismul a avut loc la o adâncime de 6,4 km.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a zguduit pământul chiar înainte de ora locală 21:00, la doar 10 km de suprafață, duminică, 26 decembrie, potrivit US Geological Survey (USGS). Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) a declarat, însă, că seismul a avut magnitudinea 5,4.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cutremurul de mică adâncime a urmat unui alt seism de 5,2 pe scara Richter cu câteva ore înainte, la ora 17.15. Datele Centrului Seismologic European-Mediteranean arată că insula din Marea Egee a fost lovită și de replici mai mici, de 3 pe scara Richter, la ora 18.00. Nu au fost raportate până acum răniți sau pagube materiale, potrivit site-urilor de știri locale.
Cutremurele de mică adâncime sunt considerate a fi mult mai puternice, pe măsură ce sunt mai aproape de suprafața pământului.
Insula a fost zguduită de un alt cutremur mare în urmă cu doar câteva luni, în octombrie, când un seism de 6,3 a lovit coasta de sud a Cretei.
Pe 12 octombrie, destinația de vacanță favorită a multor români a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3, la două săptămâni după ce un alt seism a ucis un bărbat pe insula grecească și a avariat sute de clădiri. Atunci, a fost emisă o alertă de tsunami, iar martorii au raportat că au simțit un „cutremur masiv” la ora locală 12:24 (9:24 GMT).
Autoritățile de la acea vreme au spus că s-a simțit până în Turcia și Cipru. Cutremurul a lovit coasta de est a insulei la o adâncime de 10 km sub satul Palekastro, potrivit US Geological Survey.
În septembrie, o persoană a murit și mai multe au fost rănite când un cutremur de 5,8 s-a răspândit pe insulă.
Situată într-o zonă de graniță geologică complexă din estul Mediteranei, Creta se află între Placa Africană și Placa Eurasiatică.
Placa Mării Egee se deplasează spre sud-vest în raport cu Placa Eurasiatică cu aproximativ 30 mm pe an, în timp ce Placa Africană se subduce spre nord, sub placa Mării Egee, cu o rată de aproximativ 40 mm pe an, a scris Reporterul grec.