Cutremur „foarte înfricoșător” în SUA. Imaginile din orașe arată cât de puternic a fost VIDEO

Cătălina Burghelea, Paul Dobrescu 21.12.2021, 08:30
Cutremur „foarte înfricoșător” în SUA. Imaginile din orașe arată cât de puternic a fost VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 în largul coastei Californiei de Nord a zguduit o zonă largă a statului la scurt timp după prânz, ora locală, potrivit datelor de la US Geological Survey. Seismul s-a produs chiar lângă Cape Mendocino, comitatul Humboldt, și a fost simțit până la San Francisco și Chico, California.

Cutremur de 6,2 grade în SUA

Cutremurul a avut loc imediat după prânz și a fost centrat în largul coastei, chiar lângă un orășel numit Petrolia, care găzduiește mai puțin de 1.000 de oameni. Biroul de urgență al șerifului din Humboldt nu a emis niciun ordin de evacuare, deși câteva drumuri au fost închise din cauza alunecărilor de pietre. US Geological Survey a estimat pierderi economice la mai puțin de 10 milioane de dolari și niciun deces.

„La început a fost lent, apoi a început cu adevărat”, a spus William Honsal, șeriful din comitatul Humboldt, pentru CNN.

„Nu am mai avut un astfel de cutremur din 2010”, a adăugat oficialul.

S-au înregistrat pagube

Agenții de intervenție în caz de urgență din Humboldt evaluează încă pagubele, dar nu au avut informații despre răni sau daune catastrofale. Au fost găsite câteva daune minore la clădiri, inclusiv sticlă spartă, a spus Honsal.

„Observăm diverse daune, cele mai multe au loc în Eel River Valley și zonele de sud ale statului. Am primit câteva rapoarte de clădiri, sticlî spartă și articole aruncate de pe rafturi în afacerile locale”, a precizat Samantha. Karges, specialist în informare publică al biroului șerifului din Humboldt.

Localnicii s-au speriat foarte tare

Seismul a fost „foarte înfricoșător”, potrivit lui Ranjeet Singh, proprietarul magazinului Valley Grocery din Ferndale, un oraș aflat în raza cutremurului. Fotografii de la micul magazin alimentar au arătat sticle de vin sparte și pâine, cereale și alte articole căzute pe culoar.

„Avem multă mizerie”, a declarat proprietarul magazinului Rangeet Singh, pentru CNN, estimând prejudiciul la 15.000 de dolari.

Imaginile din magazine arată cât de puternic a fost

Majoritatea mărfurilor uscate pot fi salvate, dar nu și vinul. Multe dintre sticlele sparte erau vinuri scumpe și șampanie în stoc pentru sărbători. Cu toate acestea, niciunul dintre clienții din magazin nu a fost rănit, iar Singh nu a auzit până acum de nimeni din oraș care să fi suferit răni majore.

Singh a mai spus că oamenii din oraș s-au adunat pe Main Street pentru a evalua pagubele, iar membrii comunității locale au intervenit pentru a ajuta la curățarea magazinului său după cutremur.

Sistemul de avertizare timpurie a funcționat

Sistemul de avertizare timpurie a cutremurelor din California a funcționat pentru cei care sunt înscriși pentru alerte pe dispozitivele lor mobile. Honsal a spus că a primit alerta cu aproximativ 10-15 secunde înainte de a simți că pământul se cutremură.

Biroul pentru Servicii de Urgență al statului „monitorizează activ” și „coordonează îndeaproape cu partenerii locali din regiune pentru a proteja comunitățile de orice impact secundar”, a scris agenția pe Twitter.

Humboldt este puțin populat, cu aproximativ 135.000 de locuitori. Zona se află în apropierea graniței California/Oregon. Au fost detectate mai multe replici, dar nu este de așteptat un tsunami, potrivit biroului șerifului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...