Un cântăreț din Africa a fost condamnat la moarte pentru o melodie. Ce spuneau versurile

Raluca Juncu 11.08.2020, 15:45
Un cântăreț din Africa a fost condamnat la moarte pentru o melodie. Ce spuneau versurile

Un cântăreț din orașul Kano din Nigeria a fost condamnat la moarte pentru versurile din melodia pe care a interpretat-o. Tânărul în vârstă de 22 de ani a fost găsit vinovat pentru blasfemie, după ce piesa pe care o interpreta a fost considerată ca fiind împotriva credințelor și dogmelor transmise de profetul Mohammad.

De ce a fost condamnat la moarte un cântăreț din Nigeria

Yahaya Sharif-Aminu a distribuit pe WhatsApp înregistrarea video cu el, în care cânta această melodie care a fost privită ca având o conotație peiorativă la adresa profetului. Acesta laudă un imam din frăţia musulmană Tijaniya, pe care îl consideră mai presus faţă de Mohammad. Bărbatul a fost condamnat la moarte, însă nu a negat acuzațiile care i s-au adus şi poate face apel împotriva verdictului oferit de judecătorul Khadi Aliyu Mihammad Kani. De la reintroducerea pedepsei cu moartea, în anul 1999, doar una din condamnările la moarte pronunțate a fost executată.

La scurt timp după apariției respectivei compoziții în spațiul online, mai mulți protestatari au ajuns la casa cântărețului, unde i-au incendiat casa.

Manifestanții care au protestat împotriva lui Yahaya Sharif-Aminu. Sursa foto: captură YouTube
Manifestanții care au protestat împotriva lui Yahaya Sharif-Aminu. Sursa foto: captură YouTube

Manifestanții cer autorităților să adopte măsurile de urgență pentru ca solistul să fie pedepsit și pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete. Totodată, Idris Ibrahim, liderul grupului de protestatari a precizat că această judecată va servi drept avertisment pentru restul cetățenilor, pentru ca aceștia să nu ia în râs profețiile lui Mohammad.

„Când am auzit sentinţa am fost atât de fericit pentru că a demonstrat că protestul nostru nu a fost în zadar”, a declarat Idris Abrahim, pentru BBC, citat de adevarul.ro.

Instanțele Sharia sunt folosite în mai multe de 12 state din nordul Nigeriei, însă cei care sunt judecați după aceste sisteme sunt doar musulmani. Toate măsurile adoptate în aceste instanțe pot fi contestate în curțile seculare ale Nigeriei, dar și la Curtea Supremă. Ultima sentință la moarte a fost pronunțată în 2016, în tribunalul Sharia, tot pentru blasfemie. Sentința nu a fost executată, însă bărbatul se află în continuare în arest.

Urmăriți Impact.ro și pe