Un bărbat din Vaslui declarat mort, deşi este în viaţă, nu poate anula decesul. Motivul este unul halucinant. Numai în România se putea aşa ceva

Ioana Bucur 19.12.2021, 23:20
Un bărbat din Vaslui declarat mort, deşi este în viaţă, nu poate anula decesul. Motivul este unul halucinant. Numai în România se putea aşa ceva

Un bărbat din Vaslui, în vârstă de 63 de ani, a cărei inimă încă îi bate puternic în piept, a fost declarat decedat în anul 2016. Având în vedere că este…viu, omul a încercat să repare eroarea, însă a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului. Tot el a explicat și cum a ajuns într-o asemenea situație.

„În acte sunt mort, deşi trăiesc”

Constantin Reliu are 63 de ani și este plecat, din 1992, în Turcia, la muncă. Vasluianul a dezvăluit că și-a vizitat familia rămasă în țară ultima oară în anul 1999, moment din care, din pricina unor neînțelegeri cu rudele, a rupt orice legătură ele și s-a stabilit definitiv în țara ce îi devenise o a doua casă.

În anul 2013, în condițiile în care nu mai primise nicio veste de la bărbat, soţia sa a cerut în instanţă ca el să fie declarat mort, ceea ce s-a întâmplat în anul 2016.

Doi ani mai târziu, fără să știe că în România era, oficial, mort, Reliu a fost expulzat din Turcia, după ce autoritățile de acolo l-au descoperit cu documente de ședere expirate. La întoarcerea în țara natală, omul a avut parte de șocul vieții.

„În acte sunt mort, deşi trăiesc. Nu am nicio sursă de venit, iar din cauză că în acte figurez ca fiind decedat, nu mă pot angaja, nu pot face nimic în ţară”, a declarat bărbatul.

Bărbatul din Vaslui declarat mort, deşi este în viaţă a explicat că a pierdut procesul din cauză că a formulat prea târziu calea de atac, la aproximativ doi ani de la pronunţarea decesului, iar solicitarea i-a fost respinsă ca inadmisibilă din punct de vedere procedural.

Un bărbat din Vaslui declarat mort, deşi este în viaţă, nu poate anula decesul

Reliu a dezvăluit la acea vreme că își dorea să se întoarcă în Turcia, unde pretindea că avea o firmă, dar pentru a-şi redobândi identitatea, era nevoit să se adreseze din nou instanţei.

Cazul a ajuns și în presa internațională

La acea vreme, în 2018, cazul bărbatului din Vaslui a ajuns în presa internațională. Associated Press a preluat cazul lui Constantin Reliu, titrând: : „Mortul care umblă: Instanța respinge solicitarea unui român de a fi declarat viu”. Agenția de presă preciza că solicitarea bărbatului din județul Vaslui a venit prea târziu și de aceea a fost respinsă ca inadmisibilă din punct de vedere procedural.

Citând AFP, Le Figaro scria că „în țara celui mai cunoscut mort-viu de pe planetă” a apărut în instanță un bărbat care vrea să arate că este în viață, însă această dovadă nu a fost suficient de convingătoare.

În cele din urmă, judecătorii s-au convins că este viu

În cel din urmă, magistrații din cadrul Judecătoriei Bârlad s-au convins că omul care stătea în fața lor este într-adevăr viu și au admis acțiunea de contestare a nulității actului.

„Instanța admite cererea formulată de reclamantul Constatin Reliu. Constată nulitatea hotărârii judecătoreși declarative de moarte, respectiv sentința pronunțată de Judecătoria Bârlad și, ca o consecință, anulează certificatul de deces emis pe numele reclamantuli Constantin Reliu”, precizau la acea vreme judecătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...