Un bărbat care se dădea preot, crescut la casa de copii, a fost reținut după ce a fost prins de poliţişti că mergea cu Boboteaza

Elena Avramescu 08.09.2021, 14:12
Un bărbat care se dădea preot, crescut la casa de copii, a fost reținut după ce a fost prins de poliţişti că mergea cu Boboteaza

Un adolescent în vârstă de 18 ani a luat donaţii de la oameni cu scopul de a ridica o biserică în numele Patriarhiei Ortodoxe a Naţiunilor, fiind o structură bisericească nerecunoscută de autorităţi. Acum, falsul preot este anchetat pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Un bărbat care se dădea preot, prins de poliţişti fiindcă mergea cu Boboteaza

Este vorba despre Ionuţ Chiriţă, un tânăr de 18 ani din Galaţi care a fost reţinut marţi, pe 7 septembrie, iar un procuror urmează să stabilească zilele următoare dacă va fi trimis în instanţă cu propunere de arestare preventivă. În scurt timp va fi şi expertizat psihiatric pentru a se constata dacă are sau nu discernământ.

Pe 7 septembrie a.c., anchetatorii au efectuat o percheziţie la domiciliul tânărului, care în aceste momente este cercetat pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Mai mult, adolescenul a intrat în vizorul poliţiştilor în ianuarie 2021, atunci când a fost prins mergând cu Boboteaza, cu toate că nu era preot. Le-a prezentat anchetatorilor o diplomă falsă, emisă de aşa numita Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor, care ar atesta că a devenit preot începând cu data de 20 iulie 2019, iar aceasta este semnată de „Arhiepiscopul şi Mitropolitul Ioan” din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Un barbat care se dadea preot, prins de politisti
Preot fals

Ionuţ Chiriţă a declarat că era sigur că a devenit cu adevărat preot, iar persoana care i-a eliberat diploma falsă l-a trimis să strângă bani ca să ridice o biserică, unde să activeze ca preot paroh. Acesta ar fi reușit să strângă în acest fel aproximativ 11.000 de lei.

Cu Boboteaza am fost la câteva persoane care m-au solicitat, iar contul pentru donaţii este al meu. Am primit decizie din partea celui care m-a reprezentat cu actele false pentru a-mi face biserică, a declarat tânărul, pentru Adevărul.

Bărbatul susţine chiar şi acum, la 9 luni de la clipa în care a fost prins dându-se drept preot, că este doar victimă în această poveste.

La data de 4 ianuarie 2021, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Galaţi s-au autosesizat cu privire la comiterea de către tânărul de 18 ani a unei înşelăciuni.

În urma unei sesizări telefonice, acesta a fost depistat, pe strada Drumul de Centură din Galaţi, îmbrăcat în haine preoţeşti şi însoţit de alţi doi tineri, de 17 şi 18 ani, după primele verificări rezultând că acesta ar fi pretins că este preot şi ar fi mers cu Boboteaza la blocurile din zona respectivă, a spus comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...