Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română. Câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie, sau un simplu preot

Emanuela Pană 19.08.2021, 08:38
Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română. Câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie, sau un simplu preot

Se știe că statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase, această meserie având o importanță deosebită în țara noastră. Banii pe care-i primesc lunar slujbașii Domnului diferă, bineînțeles, în funcție de statutul pe care-l dețin, dar și de donațiile din biserică și de banii primiți de la credincioși în zilele sfinte. Mai multe detalii, în continuare.

Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română

În urmă cu câțiva ani, mai exact în 2015, senatul aproba ca o parte dintre drepturile salariale ale cântăreților bisericești să fie plătită de la bugetul de stat și din bugetele locale, măsură criticată de mai mulți senatori liberali, printre care și Dorin Dobra, care spuneau că Biserica are suficiente resurse financiare pentru a-și plăti ţârcovnicii.

Cu toate acestea, senatorii au votat în favoarea adoptării Proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei 11/2014 pentru completarea Ordonanţei 82/2001, care se referă la stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în țara noastră.

Câteva informații despre proiectul de lege

Achitarea unei părți din drepturile salariale ale ţârcovnicilor (dascăli, cântăreţi bisericeşti – n.r.) din bugetul statului a fost catalogată de unii senatori drept „mită electorală“, susținând că proiectul trebuie respins.

Cu părere de rău pentru reprezentanţii bisericii, în general, unii consideră biserica un subiect tabu, de care nu este bine să te legi. De data aceasta avem de-a face cu o mostră tipică de mită electorală. În 31 iulie anul trecut, Guvernul a descoperit brusc că este o categorie socială şi profesională care poate fi «cumpărată lesnicios» şi a acordat această posibilitate ca din bugetele locale cantorii, cunoscuţi regional ca dascăl, ţârcovnic, să beneficieze de bani de la bugetul local“, declara Emil-Marius Pașcan.

La rândul său, senatorul Dorin-Mircea Dobra le solicita colegilor să vadă reacțiile din presă cu privire la această măsură, adăugând că „poporul a ajuns să fie sătul de astfel de gesturi“.

Eu nu vreau să fac sperjururi şi mai ştie bunul Dumnezeu ce, nu să le cerem banii înapoi, dar un gest decent ar fi să nu o votăm, să lăsăm aşa cu cantorii din biserici, că vă asigur eu că nu vor rămâne părinţii fără cântăreţi. Au funcţionat bine până acum şi pot funcţiona bine şi în continuare“, spunea Dobra.

Senator: „Prin buget nu se poate cumăra și mântuirea“

Potrivit afirmațiilor lui Marius Pașcan, măsura prin care Guvernul Ponta încerca „să cumpere ceva și din biserică“, venea în completarea unei alte suite de amnistii fiscale acordate diverselor categorii o dată cu electorata.

Din păcate pentru domnul Ponta, s-a demonstrat că prin bani de la buget nu se poate cumpăra şi mântuirea, poate că şi de aceea a pierdut şi alegerile“, susținea senatorul.

Citește și: Câți bani câștigă un preot în România. Puțini se așteptau să aibă un astfel de salariu

Câți bani ia un țârcovnic, un șef de parohie sau un simplu preot

În categoria personalului neclerical, care beneficiază de sprijin sub formă de contribuții de la bugetul de stat și de la bugetele locale, a fost inclus, prin ordonanță, cântărețul bisericesc, cu excepţia cultului mozaic, unde respectiva funcţie este clericală.

Ce salarii sunt în Biserica Ortodoxă Română
Ce salarii sunt în Biserica Ortodoxă Română

Odată cu noua măsură de la acea vreme, aproximativ 19.000 de oameni urmau să fie puși „în cârca bugetelor locale“.

Astfel, un număr de 18.951 salariaţi reprezentând personalul neclerical al cultelor, care desfăşoară activităţi conexe actului cultic din această categorie nu îşi mai primesc drepturile salariale, angajatorilor rămânându-le doar soluţia concedierii lor.

Se impune asigurarea cadrului legal care să permită utilizarea sumelor din bugetele consiliilor locale destinate sprijinului financiar pentru personalul neclerical care desfăşoară activităţi conexe actului cultic, blocate ca urmare a interpretării neunitare a textelor legale“, se arată în raport.

Ce salarii sunt în Biserica Română

Dacă v-ați întrebat vreodată câți bani primesc slujbașii Domnului în Biserica Ortodoxă, trebuie să știți că suma lunară primită de aceștia diferă în funcție de statutul pe care-l dețin. Subiectul salariilor în sine este unul destul de controversat, iar în ceea ce privește lefurile preoților, acestea pot avansa în funcție de donațiile din biserică și de banii primiți de la credincioși în zilele sfinte.

Astfel, un preot aflat la început de drum încasează lunar un salariu de până la 2.000 de lei net, cei cu vechime având peste această sumă. Totodată, sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor sunt împărțite, la final, între aceștia.

Un episcop câștigă un salariu de circa 5.000 de lei, un mitropolit 7.5000 de lei, iar un patriarh poate ajunge la un salariu de peste 8.000 de lei. Până în anul 2022, un preot la început de drum (cu studii superioare) va putea avea salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va putea primi 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea pirmi 3.650 de lei brut.

Pentru salarizarea personalului de cult, Ministerul Finanțelor alocă anual aproximativ 475.6 milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe