Un asteroid periculos pentru Terra, observat din România. Roca este de trei ori mai mare decât Turnul Eiffel Video

Cătălina Burghelea 26.01.2022, 08:00
Un asteroid periculos pentru Terra, observat din România. Roca este de trei ori mai mare decât Turnul Eiffel Video

Un asteroid potenţial periculos pentru Terra a fost monitorizat, timp de trei zile, din România. Roca s-a aflat sub atenta observație a cercetătorilor Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Măsurătorile făcute de specialiștii români vor contribui la determinarea precisă a orbitei asteroidului , datele fiind trimise unui centru internațional.

Un asteroid periculos pentru Terra, monitorizat de la Observatorul Astronomic din Galați

În perioada 19-21 ianuarie, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, experții au efectuat mai multe măsurători astrometrice şi fotometrice de seară cu privire la poziția asteroidului (7482) 1994 PC1, care face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi, potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului, Florin Matei.

Datele au fost trimise deja la un important centru internațional

Datorită măsurătorile efectuate de cercetătorii gălățeni, se va putea determina orbita asteroidului ce amenință Terra. Datele au fost raportate la Minor Planet Center (MPC), de către echipa formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi, şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului „Călin Popovici”.

O rocă uriașă a trecut aproape de Pământ. Este de trei ori mai mare decât Turnul Eiffel!

Recent, Biroul de Apărare Planetară (Planetary Defence Office/Near-Earth Object Coordination Centre) a trimis un buletin informativ legat de asteroidul (7482) 1994 PC1, care a trecut prin apropierea Pământului la 18 ianuarie, la o distanţă de 1.975.054 kilometri (aproximativ 5,138 distanţe lunare), la ora 21:49:44 UTC, cu o viteză de 19,56 km/s. Viteza considerabilă a permis astronomilor să repereze rapid roca spațială. A apărut ca un punct de lumină, asemănător cu o stea.

Roca uriașă, de trei ori mai mare decât Turnul Eiffel, are perioadă orbitală cunoscută de aproximativ 1,57 ani şi face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi.

Orice asteroid care are un diametru de peste 140 m şi distanţa minimă dintre orbita sa şi orbita Pământului mai mică de 7.480.000 kilometri poate pune în pericol Planeta.

Un asteroid cat un zgarie-nori va trece pe langa Pamant

NASA este cu ochii pe 7482

Asteroidul 7482 a fost descoperit în anul 1994 şi, de atunci, traseul lui e monitorizat cu atenţie de NASA. Roca gigantică are aproximativ un kilometru în diametru, ceea ce înseamnă că pe el pot încăpea, spre exemplu, 10 terenuri de fotbal. Dimensiunile sale îl fac chiar mai mare decât Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire de pe Pământ.

7498 se deplasează prin spaţiu cu o viteză de peste 70.000 de kilometri pe oră. La 18 ianuarie 2022, asteroidul a trecut la o distanţă de două milioane de kilometri de Pământ, adică de cinci ori traseul de la Terra la Lună. Deși pare enorm pentru oameni, după standardele cosmice, distanţa este mică pentru un obiect atât de mare.

Ce nu vom vedea în următorii 200 de ani

Potrivit oamenilor de știință, în următorii 200 de de ani, niciun corp ceresc cunoscut nu va ajunge atât de aproape de planeta noastră. Dimensiunea şi viteza sunt motivele pentru care Agenția Spațială l-a încadrat pe 7498 în categoria asteroizilor potenţial periculoşi. Este o măsură de precauţie a savanților în cazul unor astfel de roci uriașe. Deocamdată, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ şi nici nu există date că şi-ar schimba traiectoria, astfel încât să pună în pericol omenirea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...