Un asteroid mai mare decât Empire State Building din New York zboară spre Pământ. NASA l-a clasificat „potențial periculos”

Beatrice Dumitru 11.01.2022, 15:52
Un asteroid mai mare decât Empire State Building din New York zboară spre Pământ. NASA l-a clasificat „potențial periculos”

Un asteroid uriaș zboară prin spațiu cu o viteză uluitoare și se apropie de Pământ săptămâna viitoare, mai exact pe 18 ianuarie. Acesta a fost descoperită pentru prima dată în 1994 și aparține grupului de asteroizi Apollo. Ultima dată când un asteroid s-a apropiat mai mult de Pământ s-a întâmplat acum 89 de ani.

La ce distanță față de Pământ zboară asteroidul

Asteroidul are o lungime de un kilometru și o înălțime de aproximativ 2,5 ori mai mare decât Empire State Building din New York, iar NASA l-a clasificat „potențial periculos” pentru dimensiuniunile sale și a vizitelor sale regulate apropiate pe planeta noastră.

Cunoscut sub numele de asteroidul (7482) 1994 PC1, roca spațială a fost descoperită pentru prima dată în 1994 de astronomul Robert McNaught la Observatorul Siding Spring din Australia. Asteroidul va trece la o distanță de 1,93 milioane de kilometri de Pământ, iar calculele traiectoriei vin cu o marjă mică de eroare, de 133 de kilometri, așa că nu există niciun risc de a lovi planeta.

Un asteroid mai mare decât Empire State Building din New York zboară spre Pământ. NASA l-a clasificat „potențial periculos”
Când se va apropia asteroidul de Pământ.

Ultima dată când un asteroid s-a apropiat mai mult de Pământ a fost acum 89 de ani, pe 17 ianuarie 1933, la o distanță puțin mai mică, de 1,1 milioane de kilometri. Se preconizează că va fi la o distanță similară față de Pământ pe 18 ianuarie 2105, relatează Science Alert.

Ultimul impact semnificativ al unui asteroid

Asteroidul va zbura cu o viteză uluitoare de aproximativ 19,56 kilometri pe secundă în raport cu Pământul, ceea ce înseamnă că va părea similar cu o stea. Această vizită va permite astronomilor să studieze mai multe despre asteroidul stâncos de tip S, care aparține grupului de asteroizi Apollo, cel mai comun grup, și toți au o lungime orbitală similară cu cea a Pământului.

Ultimul impact semnificativ al unui asteroid a avut loc pe 15 februarie 2013, când a explodat deasupra orașului Chelyabinsk, din Rusia. În urma undei de șoc provocată de explozie au fost spulberate ferestrele clădirilor din șase orașe rusești și 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit The Jerusalim Post.

NASA a estimat că nu există niciun risc ca Pământul să fie afectat de un asteroid în următorii 100 de ani. Impactul asteroizilor rămâne unul dintre cele mai periculoase dezastre naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...