Tot mai mulți români vindecați de Covid-19 suferă de alergii. Doctor alergolog: „Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice”

Ana Anitoiu 13.04.2022, 21:12
Tot mai mulți români vindecați de Covid-19 suferă de alergii. Doctor alergolog: „Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice”

Tot mai mulți români vindecați de Covid-19 suferă de alergii, în ciuda faptului că nu s-au confruntat anterior cu sensibilitate la polen sau la alte substanţe. Avertismentul a fost făcut de medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Arad. Specialiștii au explicat la ce simptome trebuie să fie atenți pacienții.

Toți mai mulți pacienți cu alergii, după vindecarea de Covid-19

Conform medicului Camelia Ciacli, specialist în alergologie – imunologie clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, în ultimele săptămâni au ajuns la cabinetul specializat al unității medicale foarte mulți pacienți cu alergii.

Mai exact, în ultima lună, au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgență din Arad aproximativ 100 de pacienţi care aveau afecţiuni cauzate de alergii.

„Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică (…)

Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare”, a explicat doctorul Camelia Ciacli.

De asemenea, medicul a precizat că au fost făcute recent unele studii ce au arătat că afecţiunea alergică duce la scăderea calităţii vieţii asemănător cu bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

Tot mai multi pacienti vindecati de Covid-19 sufera de alergii
Tot mai multi romani care s-au vindecat de Covid-19 sufera de alergii. Foto: unsplash.com

La ce simptome trebuie să fie atenți pacienții

Potrivit specialiștilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad au atras atenția că la început, boala alergică poate să fie confrundată cu o viroză. Pacienții strănută au nas curgător sau înfundat, mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, orecum și o tuse seacă iritativă.

Medicul Camelia Ciacli a explicat că orice simptome care persistă pentru o perioadă de peste cinci sau șapte zile pot indica o bală alergică aflată la început. Specialista a precizat că există multe cazuri în care boala se agravează și poate apărea o criză de astm.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.602 de noi cazuri de Covid-19 în România, cu 465 mai puține față de ziua precedentă. Dintre acestea, 172 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, potrivit Agerpres.

INSP a raportat 36 de noi decese în rândul pacienților cu Covid-19. În spitalele din țară, numărul de persoane internate în secții este de 1.916, cu 81 mai puțin față de ziua anterioară. La ATI sunt internate 253 persoane, la fel ca în ziua precedentă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...