Un adolescent a ucis 19 copii și doi profesori. Tragedia s-a petrecut la o școală din Texas

Elena Avramescu 25.05.2022, 06:28
Un adolescent a ucis 19 copii și doi profesori. Tragedia s-a petrecut la o școală din Texas

Suspectul în vârstă de 18 ani, care se pare că a fost ucis de poliție, și-a împușcat și propria bunica înainte de a fugi de la fața locului, apoi și-a distrus mașina și a lansat un atac sângeros la școala elementară Robb din orașul Uvalde, Texas, la aproximativ 130 km vest de San Antonio.

Masacru în Texas, comis de un adolescent de 19 ani

Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi adulți după ce a intrat marți într-o școală primară din Texas, cea mai recentă crimă în masă alimentată cu arme din Statele Unite, fiind și cel mai grva incident dintr-o școală din aproape un deceniu. Motivul nu a fost imediat clar.

Oamenii legii l-au văzut pe bărbatul înarmat, îmbrăcat în armătură, ieșind din vehiculul său prăbușit purtând o pușcă și l-au „angajat” pe suspect, care a reușit totuși să atace în școală și să deschidă focul, a spus sergentul Erick Estrada al Departamentului de Siguranță Publică din Texas (DPS) la CNN.

Vorbind de la Casa Albă câteva ore mai târziu, președintele american, Joe Biden, vizibil zdruncinat, i-a îndemnat pe americani să se opună puternicului lobby-ului armelor din SUA, pe care l-a învinovățit pentru blocarea adoptării unor legi mai stricte privind siguranța armelor de foc cu „bun simț”.

Biden a ordonat să arboreze steaguri cu jumătate de baston zilnic până la apusul soarelui sâmbătă, pentru a respecta tragedia.

Guvernatorul Greg Abbott a spus că suspectul, identificat drept Salvador Ramos, a fost aparent ucis de ofițeri de poliție și că doi ofițeri au fost loviți de focuri de armă, deși guvernatorul a spus că rănile lor nu sunt grave.

Autoritățile au spus că suspectul a acționat singur.

Masacru in Texas, comis de un adolescent de 19 ani
Masacru la un liceu din Texas

După ce a confundat primele relatări cu privire la bilanțul morților, procurorul general al statului, într-o declarație oficială, a anunțat numărul de vieți pierdute la 18 copii și doi adulți, inclusiv bărbatul înarmat. Un purtător de cuvânt al DPS din Texas a declarat mai târziu pentru CNN că 19 elevi și doi adulți au fost uciși, fără a-l pune la socoteală pe atacator.

Corpul elev al școlii este format din copii din clasele a II-a, a III-a și a IV-a, potrivit lui Pete Arredondo, șeful Departamentului de Poliție al Districtului Școlar Independent Consolidat Uvalde, care s-a adresat și reporterilor. Elevii din acele clase ar fi avut probabil vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani.

Măcelul a avut loc la 10 zile după ce 10 persoane au fost ucise în Buffalo, New York, într-un cartier predominant negru. Autoritățile au acuzat un tânăr de 18 ani despre care au spus că a călătorit sute de mile până la Buffalo și a deschis focul cu o pușcă de asalt într-un magazin alimentar.

Vărsarea de sânge de marți în Texas a început când suspectul și-a împușcat bunica înainte de a merge la școală, a declarat Chris Olivarez, ofițer al Departamentului de Siguranță Publică din Texas, la Fox News, o evoluție menționată de Abbott mai devreme în cursul zilei.

„Nu am alte informații despre legătura dintre cele două împușcături”, a spus guvernatorul, potrivit Reuters.

Spitalul Universitar din San Antonio a declarat pe Twitter că a primit doi pacienți de la împușcătura din Uvalde, o femeie de 66 de ani și o fată de 10 ani, ambele listate în stare critică.

Uvalde Memorial Hospital a spus că 15 elevi de la Robb Elementary au fost tratați în camera sa de urgență, doi fiind transferați la San Antonio pentru îngrijiri suplimentare, în timp ce un al treilea pacient era în așteptare. Nu a fost imediat clar dacă toți acești elevi au supraviețuit.

O victimă în vârstă de 45 de ani, lovită de un glonț, a fost de asemenea internată la Memorialul Uvalde, a declarat un reprezentant de-al spitalului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...