„Umilire în propria țară”. De ce a refuzat România să ancheteze cazul în care un militar de la Deveselu a bătut un civil

Gabriela del Pupo 23.06.2023, 17:21
„Umilire în propria țară”. De ce a refuzat România să ancheteze cazul în care un militar de la Deveselu a bătut un civil

Scandalurile privind baza NATO de la Deveselu sunt tot mai revoltătoare. Inițial, s-a vorbit despre comportamentul soldaților față de tinerele din zonă, apoi despre aparate scăpate de sub control care au ajuns în lanurile de cereale. Din păcate, acum vorbim despre o altă agresiune care a fost tratată cu superficialitate de autoritățile din România.

Scutul anti-rachetă de la Deveselu, din județul Olt, devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO și reprezintă practic contribuția Statelor Unite la apărarea antirachetă a NATO, un angajament luat în 2009 sub președinția lui Traian Băsescu, când la Casa Albă se afla Barack Obama, potrivit europaliberă.org. Se pare însă că, dincolo de bunele intenții, oamenii sunt tot oameni, iar conflictele nu pot fi evitate.

Cazul bărbatului bătut de către un soldat american, locotenent, de la baza Deveselu

În 2018, șapte militari americani de la Baza Deveselu au ajuns la poliţie în Craiova, după ce au fost implicaţi într-o dispută în plină stradă. Soldaţii au făcut scandal după o noapte petrecută într-un club din oraş şi a fost nevoie de intervenţia angajaților din local şi a agenţilor de la ordine publică. Din păcate, un angajat al localului a fost grav lovit, dar un tertip legislativ îl împiedică să își găsească dreptatea în instanță.

„Umilire în propria țară. Cazul bărbatului bătut de către un soldat american(locotenent) de la baza Deveselu, în timp ce acesta îl servea la masă într-un restaurant din Caracal, s-a clasat de către parchetul militar. Explicația este simplă: nu  nu ar fi fost bătut însă în 2001 România era de acord  renunțe prin acordul din 30 octombrie 2001  faptele GRAVE ale militarilor americani  nu fie cercetate de către jurisdicția română ci , poate, de către aceea americană. Procuror de caz este Pirlog Bogdan și atașez clasarea.”, spune avocatul.

Povestea din spatele scandalului

Totul a început după ce șapte militari americani de la baza Deveselu au mers să petreacă într-o sâmbătă seara, într-un club de noapte din Craiova. Aceștia au consumat mai multe băuturi alcoolice și ar fi plecat din local fără să plătească. Agenții de pază au pornit pe urmele lor, i-au ajuns din urmă, după care a început cearta. Un echipaj de poliție care trecea prin zonă a surprins scandalul și a intervenit.

Americanii s-au luat la harță și cu polițiștii care au încercat să aplaneze conflictul, așa că au fost încătușați, reținuți și conduși la audieri. Cinci dintre ei au primit amendă pentru tulburarea liniştii publice. Incidentul a fost confirmat de reprezentanții marinei SUA, care au spus că situația face subiectul unei anchete interne, potrivit Digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...