Ultimă oră de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de ninsori viscolite. Măsuri luate de urgență în țară

Alexandra Chivu 04.02.2020, 13:26
Ultimă oră de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de ninsori viscolite. Măsuri luate de urgență în țară

Specialiștii de la ANM au emis o avertizare meteo de cod portocaliu și cod galben de ninsori viscolite în mai multe zone din țară. Alerta meteo intră în vigoare la ora 13 și este valabilă până mâine dimineață, la ora 08:00.

UPDATE: Mobilizarea pompierilor în contextul fenomenelor meteo prognozate. La nivelul județelor unde sunt anunțate fenomene meteo periculoase, peste 5.000 de pompieri cu 3.300 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în ajutorul populației și autoritățile locale vizate de vremea instabilă.

„în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD PORTOCALIU și COD GALBEN de precipitații abundente, intensificări ale vântului și ninsori care vizează mai multe județe din țară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a eventualelor situaţii de urgenţa înregistrate la nivel național”, informează autoritățile.

Informații ANM: cod portocaliu și cod galben de ninsori viscolite

Vremea va marca, începând de astăzi, o scădere de temperatură comparativ cu intervalul anterior, cu precădere în vestul și în nord-vestul țării. În acest context, intervin și alertele meteo. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis două avertizări meteo.

  • Alerta meteo de cod galben – valabilă în intervalul 04 februarie, ora 13:00 – 05 februarie, ora 08:00. Fenomenele vizate sunt: intensificări ale vântului și cantități de precipitații, ninsori viscolite, în special la altitudini de peste 1700 metri.

„În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte. În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile.

Ultimă oră de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de ninsori viscolite. În ce zone din țară se întoarce iarna
Sursa foto: captură ANM

Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp. Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol. Notă: Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50…55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș”, informează ANM.

Ce zone vizează avertizarea meteo cod portocaliu?

  • Alertă meteo de cod portocaliu – valabilă din data de 04 februarie, ora 15:00 – 04 februarie, ora 23:00. Fenomenele vizate: cantități însemnate de precipitații.

„În zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin vor fi precipitații abundente și se vor acumula local 40…50 l/mp”, transmite ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe