UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria. Cum și-a motivat decizia

Gabriel Peneș, Mihai Roșoiu 22.06.2021, 15:31
UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria. Cum și-a motivat decizia

UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria. Allianz Arena va găzdui, miercuri, una dintre partidele decisive din cadrul grupei A de la Euro 2020. Oficialitățile germane ar fi dorit să își manifeste sprijinul față de comunitatea LGBT prin iluminarea stadionului în culorile curcubeului, simbolul respectivei minorități.

UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria

UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria. Partida va avea loc miercuri, pe Allianz Arena, „casa” celor de la Bayern. Mannschaftul a făcut, inclusiv de-a lungul acestui an, mai multe gesturi de susținere a minorităților de orice fel sau a drepturilor omului. Inclusiv înaintea meciului cu România, din martie, de la București, jucătorii germani au apărut pe teren cu numerele înscrise pe fața tricourilor. Numerele făceau aluzie la cele 30 de articole din Carta Drepturilor Omului.

Noi apărăm cele 30 de articole. Vrem să o arătăm încă o dată. Noi suntem, evident, împotriva oricărei discriminări şi apărăm toleranţa şi diversitatea”, a explicat căpitanul Manuel Neuer pentru postul de radio RTL, după meci.

Și la partida contra Portugaliei de la Euro, Neuer a purtat o banderolă în culorile curcubeului, simbolul mișcării LGBT. UEFA a deschis o investigație, dar nu a luat niciun fel de măsură împotriva portarului Germaniei.

UEFA  n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria. Cum și-a motivat decizia
UEFA n-a acceptat să pună culorile LGBT pe stadionul din Munchen la Germania-Ungaria/Sursa foto: fcbayern.de

Cum și-a motivat decizia

Acum, însuși primarul Munchenului, Dieter Rieter, a înaintat o cerere către UEFA pentru ca la partida Germania-Ungaria, stadionul Allianz Arena să fie iluminat în aceleași culori ale curcubeului, scrie Daily Mail. Gestul se dorea o luare de atitudine împotriva unei legi votată de Parlamentul maghiar prin care e interzisă difuzarea pentru copii, prin mass-media, a oricăror informații privitoare la comunitatea LGBT și persoanele de gen non-binar. Măsura face parte  din „Luna mândriei”, o lună de sărbătorire a tuturor orientărilor sexuale şi a identităţilor de gen.​

Dar, solicitarea primarului din Munchen a fost refuzată. Forul european a respins inițiativa oficialităților muncheneze pe motiv că UEFA este o organizație neutră din punct de vedere politic și religios., iar gestul invocat de primarul orașului se dorește un răspuns la o măsură politică, cea din Parlamentul Ungariei.

Rasismul, homofobia, sexismul și toate formele de discriminare sunt stigmate ale societății noastre și reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale jocului de fotbal în ziua de astăzi. Cu toate acestea, UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Dat fiind contextul politic al acestei cereri – un mesaj vizând o decizie luată de Parlamentul maghiar – UEFA trebuie să refuze această cerere”, se arată în răspunsul forului european, conform Daily Mail.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a salutat, pe de altă parte, refuzul UEFA. „Slavă Domnului că în acest forurile conducătoare ale fotbalului european încă mai domină bunul simț și nu s-au jucat cu provocările politice”, a declarat Szijjarto, conform sursei citate. Fanii unguri, în schimb, au creat multe probleme la partidele de la Budapesta, având scandări și atitudini rasiste și homofobe la adresa unor jucători din naționalele Portugaliei și Franței, inclusiv la adresa lui Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe, forul european deschizând o anchetă în acest sens.

UEFA a propus, pe de altă parte, alte date pentru iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului. Prima ar fi 28 iunie, când e programată și manifestația anuală de Ziua Eliberării Sf. Cristofor dedicată apărării drepturilor persoanelor LGBT sau în perioada 3-9 iulie, când are loc o sărbătorire similară, dar care se întinde pe durata unei săptămâni.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe