Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020. Decizia-șoc pe care o pregătește UEFA

Gabriel Peneș 18.06.2021, 14:38
Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020. Decizia-șoc pe care o pregătește UEFA

Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020, printr-o „mutare” pe care UEFA e gata să o facă. Echipa maghiară jocă în „grupa morții”, într-o companie imposibilă pentru ea: Franța, campioana mondială, Portugalia, campioana europeană și Germania, mereu pretendentă la orice titlu. De altfel ungurii au pierdut prima partidă, 0-3, în fața naționalei lusitane, iar speranțele de a trece de grupe sunt aproape nule. Dar chiar și în aceste condiții, țara vecină poate fi prezentă la finala EURO 2020.

Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020

Ungaria a „prins” o grupă imposibilă la EURO 2020, asemănătoare cu cea a României de la Mondialul din Mexic, din 1970. De aceea, a și fost botezată în presa română tot „grupa morții”, la fel ca cea a lui Rică Răducanu, Dumitrache sau Dembroschi. Dar prima partidă disputată contra Portugaliei a impresionat prin tribunele arhipline ale stadionului din Budapesta. A fost primul meci, prima întrecere sportivă din Europa care s-a ținut cu „casa închisă” în aceste vremuri de pandemie. Peste 60.000 de fani au umplut aproape până la refuz tribunele Puskas Arena creând un spectacol și o atmosferă ce au impresionat pe toată lumea.

De altfel, guvernul maghiar este singurul care permite, la ora actuală, acces de 100% pe stadioane. În rest, pe celelalte 10 arene ce găzduiesc partidele de la EURO, fanii pot fi prezență în tribune doar în proporție de 25-35% din capacitatea stadionului. Abia pentru partidele din ultimele faze superioare ale competiției, semifinale și finala, desemnate spre a fi găzduite de stadionul Wembley din Londra, se va îngădui umplerea acestuia la 50% din capacitatea sa maximă. De asemenea, normele anti-pandemie sunt încă stricte în Marea Britanie. Iar acesta este un motiv pentru care UEFA e gata să facă o mutare-șoc.

Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020. Decizia-șoc pe care o pregătește UEFA
Chiar dacă nu iese din grupe, Ungaria poate fi prezentă la finala EURO 2020. UEFA e pe cale să mute partida pe stadionul din Budapesta care a fost umplut de peste 60.000 de fani la meciul Ungaria – Portugalia/Sursa foto: Twitter

Decizia-șoc pe care o pregătește UEFA

Oficialii britanici se văd puși în fața unei decizii dificile. Pe de o parte, din cauza cazurilor încă ridicate de Covid-19, premierul Boris Johnson abia a anunțat amânarea cu o lună, până la 19 iulie, a ridicării măsurilor restrictive și de distanțare socială. Marea Britanie impune, la ora actuală, o carantină de 10 zile tuturor persoanelor care ajung în Insulă din țări aflate pe lista roșie sau chihlimbarie (galbenă) a guvernului. Pe de altă parte, UEFA așteaptă mii de invitați de prim rang, aproximativ 2.500, să fie prezenți la partidele din semifinale și, mai ales, din finala programată pe Wembley, pe 11 iulie. Iar măsurile de carantinare în vigoare ar pune în pericol prezența acestor invitați de marcă.

În această situație, UEFA a cerut guvernului britanic să facă o excepție de la „regula carantinei”. Altfel, forul european a amenințat că va muta finala EURO 2020 la Budapesta, atât de primitoare cu toată lumea.

Nu am văzut, încă, detaliile acestei propuneri (n.r. – de exceptare de la carantină a invitaților UEFA). Oricum, unul dintre lucrurile pe care ne străduim să-l facem este să ne adaptăm cât putem de bine la acest EURO”, a declarat Kit Malthouse, ministrul pentru Criminalitate și Poliție, conform ziarului The Times.

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....