UE vrea să interzică aurul din Rusia. Măsura face parte dn noul pachet de sancţiuni contra Moscovei

Badea Violeta 01.07.2022, 18:25
UE vrea să interzică aurul din Rusia. Măsura face parte dn noul pachet de sancţiuni contra Moscovei

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Moscovei, care ar viza aurul rusesc, în ideea de a restrânge și mai mult resursele de venituri ale Moscovei. Inițiativa a plecat de la liderii Grupului celor Şapte (G7) care s-au reunit pe data de 26 iunie pentru un summit de două zile în Alpii germani, unde au discutat despre noi măsuri care să izoleze Rusia pe plan internaţional.

UE dorește să interzică aurul rusesc

UE lucrează la noi sancțiuni care să vizeze aurul rusesc, în concordanță cu o acțiune a Grupului celor șapte națiuni. Se dorește restrângerea cât mai mai multor surse de venit ale Moscovei, potrivit bloomerg.ro.

Rusia este a doua cea mai mare țară producătoare de aur din lume, iar exporturile sale au fost estimate la 12,6 miliarde de lire sterline în 2021.

Când Marea Britanie, SUA, Japonia și Canada și-au dezvăluit planurile de a interzice noi importuri de aur din Rusia la începutul acestei săptămâni, liderii englezi au declarat că măsura ar avea un impact uriaș asupra capacității lui Vladimir Putin de a-și finanța forțele armate și asupra încercărilor oligarhilor de a evita impactul sancțiunilor financiare prin cumpărarea de lingouri.

Analiștii din industrie sunt mai puțin entuziaști, descriind interdicția ca fiind în mare măsură simbolică, deoarece sancțiunile impuse Rusiei după invazia sa în Ucraina au închis deja, în mod efectiv, piețele europene și americane.

UE vrea sa interzica aurul in Rusia
UE vrea sa interzica aurul in Rusia

Se pregătesc noi sancţiuni europene care să vizeze Rusia

Conform surselor citate de Bloomberg, pregătirile pentru noul pachet de sancțiuni sunt în derulare, iar unele țări membre vor face presiuni pentru a include măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului.

Noul pachet va cuprinde, de asemenea, revizuiri la măsurile aprobate anterior. Ar putea fi vorba de ajustări ale normelor privind tranzitul bunurilor supuse la sancțiuni de către enclava rusească Kaliningrad, au declarat surse, care au vorbit sub protecția anonimatului.

Liderii G-7, reuniți în Germania în această săptămână, au convenit, de asemenea, să discute și opțiunile cu privire la o plafonare prețului petrolului rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii, cum ar fi asigurările necesare pentru transportul țițeiului și al produselor petroliere, cu excepția cazului în care petrolul este achiziționat la un preț convenit sau sub un preț mai mic.

Cu toate acestea, ambasadorii UE au fost informați, în cadrul unei reuniuni din această săptămână, că mecanismul nu se va concretiza în viitorul apropiat.

O serie de națiuni din UE au făcut presiuni pentru sancțiuni mai dure, inclusiv în ceea ce privește gazul, dar există un apetit scăzut în blocul mai larg pentru astfel de acțiuni mai îndrăznețe în acest stadiu, în timp ce continentul se confruntă cu creşteri de preţuri şi probleme în aprovizionarea cu gaze.

În schimb, în viitorul apropiat, accentul se va pune mai degrabă pe consolidarea și extinderea măsurilor existente, cum ar fi restricțiile privind exporturile de tehnologie, precum și pe sancțiunile impuse magnaților și entităților rusești.

Până în prezent, statele membre au înghețat active în valoare de aproape 14 miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi sancţionaţi. UE și aliații săi lucrează la modalități de a identifica și de a direcționa mai bine activele persoanelor sancționate, în timp ce unele țări caută îndrumări cu privire la modul de abordare a costurilor de gestionare a activelor înghețate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...