Liderii G7 vor analiza plafonarea prețului pentru gazul și petrolul din Rusia. Propunerea lui Emmanuel Macron în care n-au încredere specialiștii

Beatrice Dumitru 28.06.2022, 14:04
Liderii G7 vor analiza plafonarea prețului pentru gazul și petrolul din Rusia. Propunerea lui Emmanuel Macron în care n-au încredere specialiștii

Războiul din Ucraina și consecințele sale economice dramatice, în special creșterea inflației, au dominat summitul din acest an al grupului democrațiilor industrializate ale lumii, care s-a desfășurat într-o stațiune din Alpii bavarezi. De asemenea, aceștia au discutat despre plafonarea prețului la gazul și petrolul din Rusia.

Ce au stabilit liderii G7

G7 a dezbătut plafonarea prețurilor pentru petrolul și gazul din Rusia pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invadării Ucrainei, care a dus la creșterea bruscă a prețului energiei, atenuând impactul mișcărilor occidentale de a reduce importurile de petrol și gaze rusești.

Astfel, liderii G7 au convenit să studieze introducerea unor plafoane pentru importurile de energie din Rusia. Uniunea Europeană va analiza împreună cu partenerii internaționali modalități de a reduce prețurile la energia rusească, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată într-un comunicat al G7. Oficialii precizează că asta înseamnă plafoane atât pentru petrol, cât și pentru gaze, potrivit Reuters.

Liderii G7 vor analiza plafonarea prețului pentru gazul și petrolul din Rusia. Ce a propus Emmanuel Macron
Liderii G7 vor plafonarea prețurilor pentru energia din Rusia.

Plafonarea prețului ar stoarce resursele pe care le are Rusia pentru a continua războiul și, în al doilea rând, ar crește stabilitatea și securitatea aprovizionării pe piețele mondiale de petrol”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.

Ce a cerut Emmanuel Macron

Veniturile Moscovei din exporturile de petrol au crescut în mai, chiar dacă volumul exporturilor au scăzut, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

Italia, a cărei economie se bazează pe energia rusă, a cerut să fie extins plafonul de preț la gaz, după ce premierul italian Mario Draghi a avertizat, săptămâna trecută, cu privire la necesitatea abordării prețurilor la energie pentru a limita inflația și a spus că principala obiecție la un plafon de gaz din partea colegilor europeni este teama că ar putea determina Rusia să reducă în continuare livrările.

Franța a propus că mecanismul de plafonare a prețurilor ar trebui să se extindă dincolo de produsele din Rusia pentru a reduce prețurile într-un mod mai larg, inclusiv pentru țările G7 care caută să se aprovizioneze cu energie din alte surse. Această alternativă ar necesita cooperarea sau constrângerea furnizorilor importanți, inclusiv țări precum Arabia Saudită și Nigeria care aparțin cartelului producătorilor OPEC. Dar unii economiști au spus că acest lucru nu va funcționa.

Nu văd cum poate funcționa asta, deoarece ar reprezenta o mișcare de confruntare la care producătorii ar putea reacționa reducând producția. Nu putem avea un asemenea război energetic acum”, a declarat Simone Tagliapietra, analist energetic la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, pentru Politico.

Acest lucru va eșua”, a spus și Adam Posen, președintele Institutului Peterson pentru Economie Internațională, de la Washington.

Liderii G7 au fost de acord să insiste pentru interzicerea importurilor de aur rusesc, ca parte a eforturilor de înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei. Marea Britanie, Statele Unite, Japonia și Canada au convenit asupra acestui lucru, dar Uniunea Europeană și-a exprimat unele rezerve.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...