Ucraina cere Uniunii Europene mai multe arme. Ce vrea să ofere la schimb

Beatrice Dumitru 05.09.2022, 23:53
Ucraina cere Uniunii Europene mai multe arme. Ce vrea să ofere la schimb

Comisia Europeană și Ucraina au semnat un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro pentru locuinţe şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum şi pentru agricultura acestei țări invadată de Rusia pe 24 februarie. Dar oficialii de la Kiev au cerut Uniunii Europene mai multe arme pentru a face față războiului și vrea să ofere altceva la schimb.

Ucraina vrea mai multe arme

De la începutul războiului, Ucraina a primit armament modern de la mai multe țări, printre care SUA, Marea Britanie, Franța sau Germania. Dar premierul ucrainean Denis Şmîhall a cerut și Uniunii Europene să furnizeze Kievului mai multe arme și echipamente pentru a putea rezista în fața forțelor ruse.

Acesta a spus că țara sa are nevoie și de avioane și de mai multe vehicule blindate, deoarece nu există semne că Rusia ar fi dispusă să încheie războiul pe care îl numește drept o „operație militară specială”.

Ucraina cere Uniunii Europene mai multe arme. Ce vrea să ofere la schimb
Armata Ucrainei are nevoie de mai multe arme pentru a reizsta în fața Rusiei.

Avem nevoie de arme mai moderne, cum ar fi cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles, citat de Reuters.

Ce vrea Ucraina să dea Uniunii Europene

Premierul Şmîhal a sugerat că Ucraina ar putea livra Uniunii Europene gaz pentru a ușura criza energetică care a dus prețurile la niveluri record, adăugând că țara sa are cele mai mari zăcăminte subterane pentru stocarea gazelor și ar putea deveni „seiful” Europei.

Putem înlocui în mare măsură importurile rusești. 30 de miliarde de metri cubi este ceea ce avem în depozitele noastre de gaz și putem oferi o parte din ele partenerilor noștri europeni pentru a înlocui Federația Rusă pe piața instabilă. Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze rusești”, a mai declarat premierul ucrainean.

Între timp, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a promis că blocul comunitar va sprijini în continuare Kievul, indiferent de „orice amenințare și orice șantaj” care ar putea veni din partea Rusiei.

Ne vom oferi sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atât timp cât este nevoie și atât cât este necesar”, a afirmat Josep Borrell.

În urmă cu o săptămână, după luni de atacuri puternice ale artileriei ruse în est, Ucraina a început un contraatac mult așteptat, cel mai mare de când a îndepărtat forțele ruse de la periferia Kievului, la sfârșitul lunii martie.

De asemenea, Kievul a revendicat cel mai mare succes al său pe câmpul de luptă și a anunțat că a cucerit două orașe din sud și unul în est, în timp ce piețele europene s-au redeschis în cădere liberă, după ce Rusia a anunțat că menține închisă conducta Nord Stream 1, principala sursă de gaz spre Germania,

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...