Josep Borrell, primele declarații după ce au fost pregătite noile sancțiuni pentru Rusia: „UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa Ucrainei”

Elena Avramescu 22.09.2022, 07:52
Josep Borrell, primele declarații după ce au fost pregătite noile sancțiuni pentru Rusia: „UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa Ucrainei”

În cursul zilei de ieri, miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au decis de comun acord să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor fi puse în acțiune in foarte scurt timp. Anunțul a fost făcut de şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell. Se pare că noul pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, cum ar fi tehnologia, şi va include noi persoane, însă momentan aceste detalii nu pot fi făcute publice până nu se definitivează.

Șeful diplomaţiei comunitare a reafirmat sprijinul UE pentru Ucraina

Miniştrii de externe s-au reuniţi de urgenţă la New York, acolo unde au făcut o promisiune fermă de ajutorare a Kievului cu arme, pentru o perioadă nelimitată de timp. Întâlnirea a fost organizată în același timp cu Adunarea Generală a ONU, la scurt timp după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi tot arsenal, cel nuclear nefăcând o excepție.

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a declarat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Josep Borrell a ținut să mai noteze că ultimele mişcări ale Moscovei au rolul de a submina sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi, dar şi de a ameninţa pacea şi securitatea internaţională la un nivel nemaivăzut.

„Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie”, a mai spus acesta.

Noi sanctiuni pentru Rusia

Josep Borrell a vorbit puțin și despre noile sancțiuni, notând faptul că s-a ajuns la un acord politic, însă vor fi necesare mai multe decizii oficiale pentru definitivarea acestora. Pe lângă asta, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au amenințat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

„UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”, încheie documentul.

Până în prezent, Bruxelles-ul a pus la cale șapte pachete de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Ultimul pachet de sancțiuni, al șaptelea, a inclus interzicerea importurilor de aur rusesc și înghețarea activelor Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, deținute în Uniunea Europeană.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Rusia a oprit livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa și a susținut că acest lucru se întâmplă datorită sancțiunilor care au provocat probleme cu întreținerea și repararea turbinelor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...